miercuri, 9 iulie 2008

comunismul

Dragi tovarasi si pretini,


comunismul a fost trait si perceput diferit de securisti si victime, de intelectuali si muncitori, de copii si adulti, de barbati si femei....


" Tovarase de drum (Experienta feminina in comunism) " - editura Polirom
Cartea trateaza acea parte a comunismului vazuta din prisma femeilor, 17 experiente feminine, foarte frumos redactate insa nespus de triste. 

Greutatile acelei epoci le-au afectat cel mai tare pe femei : lipsa alimentelor, articolelor de igiena si cosmetica, articolelor vestimentare deosebite si de calitate.


isi mai aminteste cineva de.................................


binecunoscutii chiloti tetra?


alimentele rationalizate, intreruperile de curent electric, lipsa de medicamente, cozile la ulei, zahar, faina si lapte?


programul TV de doar 2 ore pe zi, si atunci doar "intru proslavirea perechii dictatoriale" (Rodica Binder)?


masina Dacia pentru care trebuia sa depui bani la banca si iti era livrata mult mai tarziu? Plus ca partidul voia sa se faca economie la multa benzina care se consuma si atunci o duminica circulau masinile care aveau numar fara sot, una cele cu sot.

*
Conceptiile despre educatia copiilor erau foarte rigide pe atunci: un copil trebuia sa fie ascultator , sa nu aiba pareri propri. Femeile trebuia sa revina la serviciu dupa doar doua luni de maternitate, asa era legea.

*
Drepturile egale asigurate femeilor prin lege erau doar o teorie frumoasa, insa in practica lucrurile nu stateau chiar asa: femeile aveau serviciu, dar obligatiile casnice erau tot ca pe vremea bunicilor, iar barbatul avea intotdeauna dreptate!

*
blugi - obiectul vestimentar venerat de majoritatea adolescentilor, foarte rar de gasit

in camine se faceau controale, ca in filmele cu ilegalisti, sa vada daca ai aparate electrice sau resou

caldura se dadea cu portia, doua ore pe noapte, nu cumva sa iti fie cald si bine...partidul voia sa te "caleasca"

sapun de rufe Cheia

tigari la bucata

sifoanele de sticla cu plasa metalica

masina de cusut de picior

*
Religia si partidul erau intr-un singur punct pe aceeasi frecventa: "femeia nu trebuia sa se impreuneze decat pentru a procrea. Restul era perversiune burgheza".

*

Din cauza sarcinilor intrerupte (ilegal de cele mai multe ori) ar fi murit peste 10.000 de femei in acea perioada. Nu sunt pentru avort, insa o femeie intotdeauna face numai ceea ce vrea si daca ea alege acea cale, atunci de ce lumea din jur sa-i puna piedici? Cu ce drept sa-i rapeasca libertatea, sa o ingradeasca sa ajunga sa gandeasca si sa procedeze asemeni lor?
Pe acele timpuri marete partidul spunea:"cel mai bun anticonceptional este aspirina tinuta strans intre genunchi!".Iar in lipsa de mijloace contraceptive, orice femeie singura (adica nemaritata) era suspectata ca recurge la avort. Statul cerea efectuarea unor controale ginecologice, in special la licee in clasele mari.
Insa pentru femei singurul mod contraceptiv erau cu adevarat doar cutitul, "bardita" si ceaiul de matraguna.

*

Nora Iuga: "Gerhard Ortinau s-a ofert de bunavoie sa devina informator. A semnat si angajamentul. Mergea saptamanal sa dea raportul despre colegii lui, dar, in loc sa informeze, dezinforma si afla mutarile ulterioare pe care intentionau sa le faca securistii si cine era urmatorul vizat. Cum iesea de la sediu, le comunica prietenilor ce li se pregatea." Deci, si atunci, cu tot sistemul dictatorial, cei inteligenti puteau sa-i duca de nas pe securisti, daca nu aveau teama de repercursiuni. Indiferent de sistemul in care traiesti, important este sa ai tupeu (obraznic cum mi-a spus cineva ca am, desi eu una de tupeu cuminte nu am auzit :P ), curaj si sa te duca capul sa realizezi ceea ce iti propui!

*

Referitor la acea perioada Dna Rusti Doina stie niste istorii exceptionale, despre fuga din tara a marilor nostri scriitori: Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugene Ionesco; despre tortura comunista la care au fost supusi cei care nu au reusit sa fuga: Alex Paleologu, Nicu Steindhardt...si altii.

Pentru comunisti nu aveai voie sa gandesti, nu aveai voie sa fii intelectual, trebuia doar sa te supui si atat...altfel logica ta, dorinta ta de a descoperi, de a cerceta, de a filozofa, de a gandi, de a iubi, de a trai putea fi considerata ca a le da planurile peste cap, a te impotrivi lor.

As fi vrut sa citesc aceste povesti intr-o antologie ca aceasta, insa scriitoarea a ales o traire proprie din acea perioada care intr-adevar se integreaza mai bine in aceasta carte alaturi de restul experientelor feminine ( capitolul: "ginecologii mei").

Poate in timp va scrie aceste intamplari si le va publica...mai ales ca in ultimii ani marturiile despre comunism au crescut...insa de fiecare data aflam ceva nou, surprinzator.


Comunismul...o perioada groaznica pentru unii, placuta pentru altii...reala si traita de catre parintii, bunicii nostri...
Multi dintre parintii, bunicii nostri, sau chiar oamenii cu care intram in contact zi de zi la munca, la scoala, la cumparaturi, inca pastreaza vie amintirea comunismului si sustin acea gandire in continuare...pentru ei libertate nu exista, totul trebuie sa fie dictat si doar atunci poate fi bine...dar intr-un astfel de sistem chiar putem spune ca este bine?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Criza in Epoca de Aur s-a datorat mai intai Cutremurului din 4 mar 1977; pagubele Romaniei au fost de peste 2 mld USD, multi bani pentru o tara ca Romania la vremea respectiva. Ceausescu a imprumutat de la BDM, azi FMI, suma de 9,2 mld pentru refacerea rapida a tarii, cat si pentru modernizarea teritoriala, si am fost nevoiti sa achitam in termen scurt 17,8 mld. Americanii stiau foarte bine ca in acest mod vor destabiliza Romania complet, insa vroiau sa sparga Zidul cu orice pret, sperand ca Romania sa ceara ajutor Pietei Comune si iesirea din CAER, Insa Ceausescu a achitat pana la ultimul dolar. Iar daca am trait greu in perioada 1982-1989, se datoreaza exclusiv Americii.Insa intotdeauna cel slab,devine tap ispasitor. Vinovati mai sunt si securistii care au dosit rezervele de alimente, sabotandu-l pe Ceausescu, incat sa faca populatia sa-l urasca pe dictator. Din toate astea,cel mai sifonat, a iesit poporul roman ...
Cel mai ridicat nivel de trai care a existat vreodata in aceasta tara, a fost in perioada 1967-1978...
Modernizarea Romaniei s-a produs sub aceasta epoca, inclusiv alfabetizarea majoritatii romanilor lasati de de regimurile de banditi de dinainte de 1945.
Marii scriitori ai literaturi universale au fost tradusi in lb romana dupa 1948, Modernizarea Romaniei la propriu; industrie de competitie si a 4 a tara exportatoare de otel in lume, cea mai buna inginerie petrochimica din lume,a 6a flota comerciala din lume,apoi agricultura moderna, centrale,hidrocentale,baraje,canal fluvial,metrou,amenajarea centrului Capitalei etc etc etc
Nu sunt pro nici anti- sunt obiectiv.
S-au facut si greseli,insa realizarile suplinesc multe altele...
Multe marturii despre comunism sunt eronate si intoxicate,multi se feresc sa acuze americanii,adevarati vinovati de traiul greu pe care l-am avut.atunci, iar acum traim prost din nepasarea nostra si vom ramane slugi si sclavii Marilor Puteri multe secole de-a randul de aci inainte.

raluka spunea...

Interesanta perspectiva;
dar de ce esti anonim?? Tare mi-ar placea sa stiu cu cine comunic, si sa povestim mai mult.