duminică, 22 martie 2009

lectia de istorie din Arcul de Triumf










Se spune ca sangele este cerneala cu care se scrie istoria.



Sambata si duminica, acum vreo 2 saptamani, 7-8 martie, Arcul de Triumf a fost deschis vizitatorilor. O expozitie frumoasa, o experienta unica, o priveliste superba. Acolo sus pe Arc am simtit linistea, independenta, libertatea. Pacat ca a fost innorat in acea zi, si ca nu era natura verde, infloritoare, calda.


Arcul de Triumf a fost inaltat in anul 1922 in cinstea proclamarii Unirii, dupa izbinda armatelor romane in primul razboi mondial.


La 15 iunie 1914 a avut loc atentatul de la Sarajevo in urma caruia arhiducele Franz Ferdinand si sotia sa au fost ucisi de un nationalist sarb. Acest atantat a fost pretextul declansarii primului razboi mondial. In mai putin de o saptamana marile puteri europene, Puterile Centrala si Antanta, erau antrenate in razboi.


Pozitia Romaniei fata de razboi este stabilita la Consiliul de coroana de la Sinaia ( 21 iulie 1914) - neutralitate cu expectativa armata.


In 4 august 1916 sunt semnate la Bucuresti conventiile politice si militare intre Romania si Franta, Marea Britanie, Rusia si Italia, prin care se stabilesc conditiile intrarii Romaniei in razboi. La 14 august 1916 Consiliul de Coroana aproba oficial tratatele si declara razboi Austro-Ungariei.

1916

In ciuda ofensivei victorioase a trupelor romane in Transilvania, situatia se inrautateste. In Dobrogea armata romana nu primeste sprijinul promis. LA 24 augist are loc infrangerea de la Turtucaia. Pe frontul din Transilvania se produce o contraofensiva a Puterilor Centrale. Armata romana este obligata sa se retraga pentru a apara sudul tarii. La 23 noiembrie Von Mackensen ocupa Bucurestiul.

Doua treimi din tara, inclusiv capitala, sunt ocupate de trupele Puterilor Centrale care au instaurat un regim de ocupatie militara foarte dur. Guvernul, autoritatile, armata si o parte a locuitorilor se retrag in Moldova. La 11 decembrie se formeaza un guvern de uniune nationala la Iasi.

1917

Armata romana este refacuta, organizata in Armata I si Armata II, in total 460.000 de oameni. Este reluat razboiul pe frontul din Moldova. (bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz). Planul Puterilor Centrale de ocupare a Moldovei a esuat; dar obliga Romania sa incheie pace.

1918

In 24 aprilie Tratatul de la Bucuresti negociat de guvernul prezidat de Alexandru Marghiloman impunea Romaniei conditii grele: demobilizarea armatei; ocuparea Dobrogei de catre Puterile Centrale; Austro-Ungaria isi marea teritoriul de-a lungul Crapatilor.

Sfarsitul razboiului aduce rasturnarea spectaculoasa a situatiei Romaniei. La 28 octombrie regele Ferdinand I ordona armatei sa reintre in razboi, si la 18 noiembrie regele s-a intors in Bucuresti in fruntea trupelor sale.

Curand dupa aceea s-a nascut Romania Mare.

Realizarea Romaniei Mari, prin unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat, a fost rezultatul actiunii romanilor in conjunctura favorabila de la sfarsitul primului razboi mondial, cand dispareau de pe harta Europei Imperiul Tarist si cel Austro-Ungar.

Unirea cu Regatul Romaniei a acestor teritorii a fost posibilain contextul afirmarii pe plan international a principiului autodeterminarii si a celui al nationalitatilor.

In cazul romanilor exista trei etape de realizare a unirii: autonomia, independenta nationala si unirea.

Un comentariu:

Anonim spunea...

este bine din cand in cand sa ne aplecam si asupra istoriei nationale.frumoasa initiativa...la mai multe astfel de articole!