sâmbătă, 15 ianuarie 2011

se poate muri din dragoste!?

Despre dragoste si alti demoni

Gabriel Garcia Marquez reface fictiv povestea stranie a unei copile, Sierva Maria de Todos los Angeles. Porneste de la un caz real: ramasitele acesteia fiind gasite in 26 octombrie 1949 intr-un mormant al Manastirii Santa Clara. Nu ar fi fost nimic ciudat aici, si poate nu i-ar fi atras atentia lui Garcia Marquez, numai ca parul acestei copile masura 22 metri si 11 centrimetri.

"Şeful şantierului îmi explică, fără uimire, că părul uman creştea un centimetru pe lună chiar şi după moarte, şi douăzeci şi doi de metri îi părură o medie obişnuită pentru două sute de ani. Mie, în schimb, nu mi s‑a părut ceva obişnuit, fiindcă bunică îmi povestea în copilărie legenda unei micuţe marchize de doisprezece ani, cu pletele tîrîndu‑i‑se pe pămînt ca o trenă de mireasă, care murise de turbare dintr‑o muşcătură de cîine, şi era venerată în satele din Caraibi graţie nenumăratelor minuni pe care le săvîrşise. Gîndul că acel mormînt ar putea fi al ei a fost pentru mine ştirea acelei zile şi obîrşia acestei cărţi."

Sierva Maria este muscata de un caine turbat si este suspecta mai apoi de turbare. Tatal o trimite la manastirea de maici Santa Clara, unde ajunge sa fie persecutata si tinuta asemeni unei detinute, crezandu-se ca ar fi posedata. Don Delaura este desemnat a-i fi exorcist, insa ajunge sa se indragosteasca de ea si sa nu mai creada ca este posedata.


O poveste frumoasa, despre dragoste si alti demoni: abandon, disperare, afectiune, durere, ignoranta, neintelegeri.

......................

*

Nu‑i pe lume leac care să tămăduiască ceea ce nu tămăduieşte fericirea.

*

Nici un nebun nu‑i nebun dacă eşti de acord cu raţiunile lui.

*

Cacaua o substanţă sacră ce te făcea să te bucuri de viaţă, sporea forţa fizică, ridica moralul şi fortifica sexul.

*

Nu trebuie să dai crezare diavolilor nici cînd spun adevărul.

*

este mai bun pentru orbirea pricinuită de soare: picături de apă de ploaie.

*

legile nu ţin decît trei zile

*

limbi africane: roşu şi alb, cel al iubirii şi sîngelui lui Changó, roşu şi negru, cel al vieţii şi morţii lui Elegguá, albastru celest şi străvezii ca apa, cele şapte mărgele ale lui Yemayá.

*

libertatea depindea numai de ei înşişi

*

dragostea era un sentiment contra naturii, condamnînd doi necunoscuţi la o dependenţă meschină şi nesănătoasă, cu atît mai efemeră cu cît e mai intensă

Niciun comentariu: