vineri, 30 noiembrie 2007

sclavul banului

Teatrul de Comedie
Spectacolul "Emigrantii" este o ironie usoara la adresa omului - sclav al banilor.
distributia: Florin Lazarescu si Alexandru Unguru

Alexandru Unguru este omul intelectual care a plecat din tara pentru a scrie o carte. Tema aleasa pentru cartea sa este: omul ca sclav al banului, astfel ca barbatul cerceteaza acest aspect foarte de aproape, chiar pe colegul sau de "locuinta" (locuieste in subsolul unui imobil).
Florin Lazarescu este un sclav al banului; un roman plecat in strainatate pentru a face bani si a se putea intoarce la familie sa le ofere o "casa cu gradina". Odata strans primul banut ajunge sa-si doreasca mai mult, si mai mult, ajungand sa-si piarda libertatea.
Alexandru Unguru il provoaca pe colegul sau, incercand sa vada cat mai mult din reactia omului aflat in conditia de supunere in fata banilor. Intr-o criza de teama, de panica, de nervi, Florin Lazarescu ajunge sa rupa banii si sa se elibereze din acest jug. Dar oare ramane liber?

Eu cred ca toti oamenii, intr-o masura mai mare sau mai mica, sunt sclavi ai banilor.
Zi de zi mergem la serviciu, de ce? De placere? NU! Muncim in schimbul unui salariu. De ce ne umilim, de ce ne plecam capul si nu avem puterea sa spunem ce gandim, ce simtim? Pentru ca ne este teama. Teama ca ne putem pierde locul de munca. Ne este teama sa ramanem fara bani. Credem ca in lumea asta totul se poate realiza doar daca avem bani. Intr-adevar: fara bani nu poti lua un bilet de avion sa te intorci in tara; fara bani doar te plimbi prin magazine cand pleci de la serviciu si nu iti cumperi nimic; insa nu trebuie sa facem totul pentru bani; nu trebuie sa ne dedicam complet dorintei de a obtine cat mai mult si mai mult. Trebuie sa stim sa ne multumim cu ce avem si sa ne traim viata; nu doar sa ne gandim la bani si la a avea cat mai mult si mai mult...si sa uitam de sufletul nostru si de familie si de fericire in sine.

Niciun comentariu: