luni, 13 iulie 2009

Viata este un spectacol continuu -




- asta ne invata bestseller-ul New York Times "Apa pentru elefanti" al Sarei Gruen.


Ideea autoarei a pornit de la "Chicago Tribune" care, in anul 2003, publica un articol despre Edward J. Kelty, un fotograf care a insotit circurile aflate in turneu in America in anii '20 si '30.
Fascinata de lumea circului de altadata, de trenul cu care se deplasa acesta, de artisti ca si de muncitori...Sara Gruen se documenteaza si reuseste sa puna pe hartie o minunata poveste.



Jacob Jankowski, nu isi gaseste rostul in viata, si derutat de toate cate i se intampla (moartea parintilor, locuinta ipotecata luata de banca...) pleaca in lume.
Pe drumuri, fara bani, fara casa, fara prieteni, nestiind incotro sa o apuce, Jacob sare in mers in trenul unui vestit circ ambulant - "Cel mai senzational spectacol de pe pamant, al fratilor Benzini".
Deoarece a studiat la celebra facultate de medicina veterinara Cornell; chiar daca nu a absolvit pentru ca a fugit efectiv de la examenul final; este angajat ca medic veterinar pentru animalele de la circ.
Aici, la circ, Jacob invata sa iubeasca si sa urasca, invata sa rada si sa planga, invata ce inseamna stralucirea, faima dar si mizeria, violenta, teama.


Jacob se indragosteste de Marlena, dresoarea de cai si sotia lui August. Aceasta la randul ei ii impartaseste iubirea. Si dupa intamplari frumoase, patimase, siropoase dar si pline de suferinta, incertitudine si lacrimi, cei doi pleaca impreuna cu cimpanzeul Bobo, cu Rosie - elefantica si cu cei 11 cai ai Marlenei, la circul Ringling.


O poveste de viata impresionanta.
Jacob ajunge la varsta de 93 ani intr-un camin de batrani. Familia lui vine in vizita, cu schimbul, o data pe saptamana. Duminica asta fiul cel mare, duminica urmatoare nepotul si tot asa...


Cartea se incheie cu o zi de duminica in care Jacob pleaca cu circul venit in oras, ca si vanzator de bilete la intrare, fara sa stie nimeni.


Jacob asteapta sa vina familia sa-l ia la plimbare si sa-l duca la spectacolul circului venit in oras. Insa cei din familie au uitat al cui este randul si batranul Jacob ramane singur in holul azilului.
Isi dorea atat de mult sa vada spectacolul..........
Si cum nu s-a lasat invins niciodata, nu o face nici de data aceasta. Singur, cu cadrul in mana, pleaca catre cortul dungat al circului. Spera sa prinda macar sfarsitul spectacolului, la cat de incet merge.
Ajuns la spectacol il cunoaste pe Charlie, directorul circului, cu care ramane la o limonada dupa spectacol.

Un comentariu:

Momo spunea...

nice,,,pov asta chiar imi place,,,asa kum si noi o sa ramanem la o limonadata cu alcoool in curand :))...uite vezi,,,omul a luptat, a avut vis,,,si a ajuns sa vada spectacolul,,,doar ka azi,,nu prea te lasa nimeni sa "zbori" asa dintr,un azil...