miercuri, 14 aprilie 2010

a umplut satul de sifilis


o fata de doar 11 ani


Cred ca trebuie sa ai foarte mult talent si inca pe atata curaj ca sa poti scrie o astfel de carte.
Impresionant!

Astept cu nerabdare sa vad ecranizarea acestui roman.
"Lizoanca la 11 ani" de Doina Rusti.

Cine ma cunoaste si imi citeste nu pentru prima oara blogul stie deja ca Doina Rusti a fost diriginta mea in liceu; iar astazi ii citesc scrierile cu mare drag. Fiecare dintre acestea: roman, povestire, nuvela, sau articol, ma poarta intr-o lume a visurilor, a copilului - adolescent, a vietii de liceu, a devenirii.




Romanul impleteste frumos drama unei copile cu frustrarile unor adulti (povestea doctorului, a bunicii, a Sanitarei, a politistului, a jurnalistei s.a.). Ajungem la o mai buna intelegere a personajelor mature din jurul Lizoancai, si la intreaga drama cu care se confrunta in primul rand Lizoanca, dar si intregul sat; si chiar societatea de astazi .


La 25 de km de Bucuresti, in Satul Nou, o copila, Eliza ( Lizoanca), este batuta de tata si fuge de acasa. Nu se mai duce nici la scoala. Se imprieteneste cu alti 3 copii: Titoasca, Goarna si Nutica; fiecare avand povestea sa dramatica. Ajunge sa intretina raporturi sexuale cu barbatii din sat pentru o pereche de tenesi, pentru niste croissante, pentru a se putea uita la TV, pentru un loc cald unde sa doarma.
Dar Lizoanca se imbolnaveste, si Goarna o duce la cabinetul medical pentru niste analize. In urma acestora rezulta ca Lizoanca este bolnava de sifilis, si in jurul ei se creeaza o adevarata nebunie. Dar nimeni nu se gandeste ca e doar un copil, si nu stie prea multe lucruri despre viata si BTS-uri, si nimeni nu se gandeste ca ea totusi a luat boala de la cineva, nu doar a transmis boala mai departe.

Din pacate, aceasta este realitatea zilelor noastre; si este trist ca ne uitam de la distanta la astfel de cazuri si nimeni nu face nimic. Si nu este doar un caz de la sate, si la oras se intampla astfel de lucruri; si chiar si cei de sus pot ajunge intr-o asemenea situatie (exemplul este chiar personajul Trestianei, fetita vedeta pe care o admira Lizoanca, si care ajunge in final la un centru de copii pentru ca a ramas gravida cu tatal ei).

Niciun comentariu: