miercuri, 8 august 2012

Das weisse Band

The white ribbon - Panglica alba
2009, un film nemtesc in regia lui Michael Haneke


Actiunea se petrece in anul 1913, inainte de Primul Razboi Mondial, intr-un sat din Germania, un sat linistit in care nimic nu perturba activitatile oamenilor. Pana intr-o zi cand doctorul satului este imobilizat la pat in urma unui accident de calarie. Calul s-a impiedicat de o sarma, doctorul a cazut....Nimeni nu stie cum a aparut sarma acolo, si nici cum a disparut peste noapte sarma de la locul faptei.
Putin dupa acest accident fiul baronului este gasit la marginea padurii batut foarte dur. Satenii sunt indignati, iar baronul cu atat mai mult, avand in vedere ca nu poate sa afle nimic despre ceea ce s-a intamplat.

Copiii par niste victime inocente in toata aceasta poveste. Cu toate astea nimic nu este ceea ce pare a fi.
Copiii preotului poarta panglica alba pentru a-si aminti in fiecare clipa ca nu au voie sa faca greseli.
Albul este culoarea inocentei.Panglica alba trebuie sa-i ajute pe copii sa evite pacatul, egoismul, invidia, indecenta, minciuna si lenea.
Fiica doctorului este abuzata sexual chiar de tatal sau.
Tot ceea ce se petrece in sat pare a fi o razbunare, o pedeapsa aspra asupra societatii nemiloase.

Lucrurile se complica atunci cand Karli, baiatul moasei din sat, un baiat simplu si cu probleme, sensibil tare, este ranit grav si risca sa ramana fara vedere.
Invatatorul incepe sa investigheze problemele, fiind convins de faptul ca inocentii copii sunt implicati in toate crimele petrecute in satul lor.
Moasa dispare, Karli dispare..chiar si doctorul dispare cu ei..
Unii pretindeau ca doctorul ar fi fost tatal lui Karli, si ca el si moasa au vrut sa-l avorteze pentru a nu se afla de legatura lor, si de aceea Karli s-a nascut cu probleme. Unii sustineau ca pana si moartea sotiei doctorului, cu ceva ani in urma, era suspecta, si ca cei doi erau responsabili pentru asta. Si mai mult satenii sustin ca doctorul si moasa sunt posibilii criminali in toate celelalte cazuri.


Das weisse Band este un film care merita vizionat, cu multa rabdare si liniste pentru a-l intelege. Das weisse Band este un film emotionant, care vorbeste despre abuz si nedreptate, despre putere; un film alb-negru tocmai pentru a ilustra mai bine lumea de atunci si problemele.

Niciun comentariu: