luni, 27 mai 2013

teatru, pasiunea mea!

Teatru inseamna viata. Inseamna comunicare, dialog, regasire, putere, libertate.

Intotdeauna la teatru am simtit ca traiesc. Traiesc povestea alaturi de personaje, ma regasesc pe mine, regasesc anumite trairi din viata personala. Din teatru am invatat ce inseamna sa fii viu, sa ai emotii puternice, sa nu poti sa-ti exprimi sentimentele in cuvinte dar sa stii ce si cum sa spui atunci cand ai de spus ceva. Din teatru am invatat cum se pot schimba vieti intr-o fractiune de secunda.
Prin teatru esti liber sa traiesti si sa visezi. Intotdeauna la teatru pot sa visez si plec de la spectacol cu convingerea ca visurile mele pot deveni intr-o zi realitate, ca pot mai mult si pot sa fiu un om mai bun.

Fiecare spectacol este o lectie de viata. Fiecare personaj reprezinta o tipologie, un caracter. Te regasesti pe tine sau regasesti pe cineva drag. Inveti cum sa faci fata anumitor probleme de viata cu care te confrunti, sau anumitor caractere cu care intri in contact in viata reala.
Sa va spun un secret: mi s-a intamplat sa revad piese de teatru, in aceeasi distributie sau in alta distributie. Si de fiecare data parca a fost ceva nou, o lectie in plus, un detaliu al lectiei deja primite, o noua idee. Asadar, chiar daca ai vazut o piesa, si cunosti povestea, fiecare spectacol este diferit si intotdeauna aduce ceva nou.

M-am indragostit de teatru cand aveam vreo 16 ani. Imi amintesc si acum in cele mai mici detalii: am fost la teatru cu mama si cu sora mea mai mica. Teatrul Nottara la piesa "Avarul", de Moliere. Am stat in primele randuri si la finalul piesei "Avarul" avea niste banutii de aur, de ciocolata. Si cum ne-a vazut copii acolo in primele randuri ne-a aruncat si noua 2-3 banuti. Tare simpatic a fost, si piesa aleasa de mama a fost perfecta pentru noi la varsta respectiva. Atat de mult mi-a placut atunci incat am batut-o pe mama la cap 'hai sa mai mergem, hai sa mai mergem'. Si s-a induplecat mama si a mai luat bilete la o alta piesa. Cred ca atunci intr-o singura saptamana, poate in decurs de 10 zile sa spunem, am mai fost impreuna cu mama si sora mea la alte 3 piese de teatru.

Inca de acum 20 de ani, la sfarsit de mai inceput de iunie, in orasul cultural Sibiu are loc un frumos Festival de Teatru, SibFest. Pe langa spectacole de teatru in cadrul festivalului regasim spectacole de circ, spectacole de dans, muzica, spectacole de strada si expozitii.
Am ajuns la SibFest in 2011, si mi-a placut foarte mult. A fost ceva spontan si din pacate nu am mai gasit bilete la piesele de teatru jucate pe scena Teatrului "Radu Stanca", Sibiu, dar am vazut un spectacol de strada magnific, in Piata Mare, spectacol despre care am scris aici.
Fiecare editie a Festivalului are o tema. In aceasta editie, 2013, tema festivalului este "Dialog". Si conform traditiei festivalului, anul acesta Franta este tara invitata de onoare; pentru ca aceasta editie corespunde cu aderarea Romaniei la Francofonie.
Editia 2013 a SibFest va avea loc in perioada 7-16 iunie 2013, si isi asteapta spectatorii cu spectacole de tot felul, pentru mici si pentru mari, pentru pasionati dar si pentru viitori pasionati - pentru ca, cu siguranta daca ajungi la festival vei deveni si tu pasionat de teatru, asa ca mine. Doar am sectiune de teatru pe blog.

Ne vedem la FITS (Festivalul International de Teatru Sibiu), da?

Un comentariu:

m88 spunea...

Simpatică relatare! :) Acei bănuți de ciocolată au dat o altă întorsătură vieții tale. Chiar și cu un grad... două. :)