miercuri, 8 august 2012

Proof

Catherine implineste astazi 27 ani. Si tot astazi este inmormantarea tatalui ei - un geniu al matematicii. Catherine are exact varsta la care tatal ei a fost diagnosticat cu un dezechilibru mintal.

In ultimii 5 ani Cathy si-a ingrijit tatal; legatura dintre tata si fiica fiind foarte stransa, si Cathy il ajuta in tot acest timp in cercetarile sale.
Dupa moartea acestuia, Cathy se gandeste ce va mosteni de la tatal sau: geniul sau nebunia.
Unul din studentii matematicianului cere pemisiunea lui Catherine sa cauta dovezi de geniu in cele 103 caiete cu notite ale matematicianului.
Bulversata de toate cele intamplate, Cathy ii da acestuia un caiet cu o demonstratie matematica extraordinar de bine gandita si redactata, si moderna. Studentul este impresionat, si atunci Cathy afirma ca este demonstratia ei. Initial, nimeni nu o crede, studentul imprumuta caietul si cerceteaza amanuntit demonstratia, impreuna cu alti matematicieni, mai tineri si mai in varsta.

Adevarul iese la iveala si Catherine, ajutata de studentul tatalui ei, vrea sa incerce sa regandeasca demonstratia matematica, sa o simplifice.

Niciun comentariu: