Luxul inseamna rafinament, stralucire, splendoare, eleganta.
Arta inseamna maiestrie, talent, creativate, inedit.
Pentru unii arta este un lux. Pentru altii luxul este o arta.
Pentru mine cele doua elemente sunt total distincte. Uneori acestea se intalnesc si se impletesc frumos, dar nu intotdeauna. Luxul are frumusetea lui; arta are farmecul ei.
Luxul impune un anumit stil; arta te elibereaza, te provoaca sa gandesti, sa creezi tu povestea mai departe.
Luxul urmeaza niste linii, contururi, are un model bine definit, este scump si extravagant.
Arta adevarata nu este un lux, ea este unica si este accesibila oricui este deschis, pasionat, dornic de a admira ceva deosebit.
Spre exemplu, teatrul este o arta. Arta teatrala, arta actorului, arta regizorului....
Mie imi place mult sa merg la teatru. Sa ma transpun in poveste, sa traiesc alaturi de personaje, sa simt vibratia artistica, emotia povestii. Teatrul poate fi considerat o arta de lux, atunci cand privesti din punct de vedere al pretului biletelor categoria I. Si totusi, este o arta accesibila oricui, indiferent de veniturile realizate. Exista strapontinele - locuri (unele centrale chiar) pentru care bilete sunt mai ieftine. Exista si deal-uri, unde gasesti 2 bilete la pret de 1. Totul este sa vrei sa lasi acea arta sa patrunda in viata ta, si sa o consideri cu adevarat o arta, nu un lux.
Un alt exemplu de arta autentica este pictura. Din pacate, artistii perioadei pre-impresioniste nu au fost apreciati la adevarata lor valoare atunci; iar astazi lucrarile lor sunt considerate obiecte de lux. Unele dintre acestea pot fi vazute la Muzeul d'Orsay, Paris.
Sculptura este o arta. Poezia este o arta. Literatura este o arta. Nu cred insa ca sunt un lux. Oricine poate citi o carte buna, daca vrea. Cumparata, imprumutata, primita in dar, o carte buna este o opera de arta. O opera de arta pe care o traiesti si intelegi in timpul lecturii, si care lasa in urma ei valori importante, invataminte.
Astazi intalnim foarte multe kitsch-uri (acea arta de prost-gust), in toate domeniile. Fie ca este vorba de o bijuterie deloc rafinata, fie ca este vorba de un roman siropos, fie este un cover nereusit al unui mare film, fie este o pictura simpla, deloc impresionanta.
Kitschul propaga si repeta stereotipuri, nu are originalitate si nu iti lasa loc de interpretare al operei de arta. Si din pacate exact aceste kitsch-uri astazi sunt apreciate ca fiind opere de arta de lux.
"A fi snob cu acte si atitudine oficiala este o chestiune cultivata. NU oricine stie sau este capabil a fi mofturos intr-un mod simandicos, sfidand morala mediocrilor.", spuse Dl Duce atunci cand l-am intrebat: "Arta este un lux sau luxul este o arta? "
Tu ce spui?
Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2013.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu