vineri, 2 august 2013

ferma animalelor

de George Orwell

"Toate animalele sunt egale, numai ca unele animale sunt mai egale decat altele".


Animalele de la Ferma "Conacul" nu mai suporta foamea si greutatile, incep o revolutie si isi alunga stapanul - Dl. Jones.
Acum, singuri la ferma se simt bine, muncesc cu drag caci doar muncesc pentru ei insisi, si respecta anumite reguli scrise mare pe usa hambarului: toate animalele sunt egale, niciun animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va merge pe doua picioare, nu-si va ucide semenii.

Pana intr-o zi cand porcii incep sa mearga in doua picioare si sa fie mai presus de celelalte animale. Schimba regulile, si fac jocurile dupa placul lor. Iar in imaginea de final nu mai distingi porcii de oameni sau oamenii de porci.

"Ferma animalelor" este o satira politica. George Orwell critica conducatorii ipocriti si ii avertizeaza pe oamenii de rand sa nu se lase condusi si dusi de nas cand este evident ca lucrurile nu sunt cum par a fi.
Romanul este o poveste de viata plina de invataminte, pe care o citesti usor, si te pierzi printre personaje, traiesti alaturi de ei indignarea, ura, revolutia, mila, dezamagirea, greutatile.


foamea, greutatile si dezamagirea - legile de neclintit ale vietii

Un comentariu:

mugur spunea...

Una din cele mai bune idei făcute sa arate de fapt cum comunismul.