duminică, 30 noiembrie 2008

"Orice intrebare care poate fi conceputa are un raspuns." - poetul englez William Blake


Romanul "Brida" de Paulo Coelho este o poveste senzationala despre cautarea spirituala si autocunoastere; despre puntea dintre vizibil si invizibil.

Pe blogul sau, Paulo Coelho afirma ca: " sunt doua modalitati prin care iti poti recunoaste sufletul pereche: prima - prin magie, intrand intr-o transa care iti permite sa vezi o lumina peste umarul sufletului tau pereche, iar cea de-a doua – asumandu-ti riscuri, savarsind greseli, iubind persoanele nepotrivite pana cand, intr-un final, iti gasesti sufletul pereche. "

Prima, partea magica, mie una mi se pare relativ complicata. Trebuie sa parcurgi niste pasi pentru a cunoste acea lumina deasupra umarului si sa fii sigur de ceea ce vezi, sa ai foarte multa vointa si sa nu renunti, si totodata cred ca trebuie sa ai un anumit talent, un dar aparte.

Si atunci ne ramane posibilitatea de a risca, de a gresi, de a o lua de la capat...si tot asa pana ajungi sa iti gasesti jumatea. Si nici in acest caz nu poti fi sigur de faptul ca cel de langa tine este sufletul tau pereche. Plus de asta multi dintre noi suntem foarte retinuti, si ne este teama sa riscam, iar atunci cand pierdem iubirea parca toata lumea noastra se sfarseste, spunem ca nu vom mai putea iubi niciodata, ca nu ne mai deschidem sufletul...Dar in scurt timp ne trezim ca plangem dupa altcineva:(

Cand am citit romanul mi-a inspirat multa putere, libertate, dorinta de a cunoaste cat mai multe. Am subliniat cateva pasaje, care mi-au parut foarte interesante, un fel de pilde daca le putem considera asa.
Spre exemplu:

"Sexul se implineste in toata intensitatea numai cand se pierde controlul. Cand suntem in pat cu cineva, ii permitem sa intre in comuniune nu numai cu corpul nostru, ci si cu intreaga noastra personalitate. Fortele pure ale vietii comunica, independent de noi - si atunci nu putem sa ascundem cine suntem. Nu conteaza imaginea pe care o avem despre noi insine. Nu conteaza prefacatoriile, raspunsurile rapide, iesirile onorabile. In sex este greu sa-l pacalesti pe celalalt - fiindca acolo fiecare se arata asa cum este. "


"Oamenii sunt stapanii propriului destin. Pot face mereu aceleasi greseli. Pot fugi oricand de ceea ce-si doresc si de ceea ce viata le pune in mod generos inainte. "


"- Greseala a fost cea care a pus lumea in miscare, spune Maestrul. Niciodata sa nu iti fie frica sa gresesti.
- Dar Adam si Eva au fost izgoniti din Paradis.
- Si se vor intoarce intr-o zi. Cunoscand miracolul cerurilor si al lumilor. Dumnezeu stia ce facea cand le-a atras atentia celor doi asupra copacului Binelui si al Raului. Daca n-ar fi vrut ca ei sa manance, nu ar fi spus nimic. "


"Brida era la plaja cu tatal sau; iar el i-a cerut sa vada daca temperatura apei era buna. Avea cinci ani si s-a bucurat ca putea sa-l ajute; s-a dus pana la mal si si-a udat picioarele.
- Am bagat picioarele, este rece, i-a spus tatalui.
Tatal a a luat-o in brate, a mers cu ea pana la mal si, fara s-o avertizeze, a aruncat-o in apa. S-a speriat, dar s-a bucurat de gluma.
- Cum este apa? a intrebat-o tatal.
- Este placuta, i-a raspuns ea.
- Atunci, de acum incolo, cand vei dori sa stii ceva, cufunda-te!!!"

Intotdeauna am crezut ca "pentru a-ti gasi printul, trebuie sa saruti mai multe broaste", asa ca sa continuam sa riscam, sa gresim, sa iubim, sa radem, sa plangem, pana vom descoperi cealalta jumatate a noastra. Iar in acel moment nu mai trebuie decat sa o pastram alaturi de noi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

bun revenit Raluka pe kulmile normalitatii,,
imi place ff mult kum ai skris despre kartea lu coelho..ku siguranta o voi citi :P
cel mai kalumea pasaj din ce ai citat tu: "Atunci, de acum incolo, cand vei dori sa stii ceva, cufunda-te!!!"
din pakate kam asa e in viata, iar prima solutie,,nu situ daca cineva a reusit s,o atinga,,

Iaţcu spunea...

Uneori, citindu-ti blogul, am senzatia ca plutesti pe nori, sau ca esti invaluita cu arome afrodisiace.
Sufletul tau inca e adolescentin. Cum faci?
Inca visezi la feti frumosi si imediat imi zboara si mie gindul la ilene cosinzene, nesesizind ca am una la doi pasi.