duminică, 21 martie 2010

Colectionarul

din nou John Fowles
de data aceasta am citit cartea sa de debut...
"Colectionarul"

Colectionarul este povestea unei rapiri, relatata de fiecare personaj in parte, Frederick si Miranda, din perspectiva proprie.

El, Ferd, este colectionar. "De aici provine tot ce este mort in el. " Ferd este un singuratic, crescut de o matusa, si lucreaza ca functionar la Anexa Primariei. Este complexat, frustrat, si nu foarte invatat. Nu se gandea sa o cucereasca pe Miranda inainte de a se fi imbogatit.

Ea, Miranda este pentru el doar "un fluture pe care si-a dorit intotdeauna sa-l prinda. "
Miranda uraste proasta crestere si ignoranta, ipocritii si infatuatii. Gelosii si razbunatorii. Iubeste cinstea, libertatea, generozitatea. Iubeste capacitatea de a face ceva, de a crea. Ii place sa se implice din plin.
Ca prizoniera a lui Ferd, Miranda este speriata, nu il intelege, insa este incantata de faptul ca ii poate cere orice si acesta ii aduce. Ii da totul, mai putin libertatea.
Intr-o zi ii cere un tablou. Un tablou al omului pe care il iubea, fara sa isi dea seama de lucrul acesta pana atunci.
Tabloul lui G.P. este pentru Miranda singurul lucru viu din pivnita in care sta inchisa: primul obiect la care se uita dimineata cand deschide ochii, si ultimul pe care il priveste seara inainte de a adormi.
Isi doreste sa-l elibereze de complexe, si incearca sa-l invete arta, pasiunea...insa el este foarte suspicios, inchis si nu pricepe nimic. "El este adevaratul prizonier; in lumea lui prezenta, ingusta si odioasa. "

Relatarea lui este simpla, nu are implicatii psihologice foarte mari; relatarea ei insa, din jurnalul tinut pe ascuns, are multa emotie, tarie, dar si panica totodata.




***

"Puterea corupe. Si banii inseamna putere. "

"te duci intr-un loc unde stii ca vei da peste specii rare si nu gasesti nimic, dar alta data, cand nici nu cauti fluturi, in apar in fata ochilor pe o floare"

"Totul este trist, daca asa vrei sa fie. "

"Esti ca un avar: aduni atata frumusete in sertare si o ascunzi ca pe-o comoara."

"Era la fel ca toate femeile. Imprevizibila. Acu' zambea, acu' iti trantea una drept in fata. "

"Nimic nu e imposibil. "

"Pentru mine lucrurile sunt de doua feluri: frumoase si urate. Nu judec in functie de bine si rau. Ci numai in termeni de frumos si urat. Consider ca o multime de lucruri bune sunt urate, si o groaza de lucruri rele sunt frumoase. "

"O singura greseala ajunge ca sa pierzi totul."

"Cu totii vedem lumea din avion. Daca oamenii ar stii ce se intampla in casele pe deasupra carora zboara. "

"Tot ce este liber si curat in viata este inchis in mici pivnite sordide de niste bestii carora nu le pasa de astfel de probleme. "

"Singurul lucru cu adevarat important este sa simti si sa traiesti pentru lucrurile in care crezi. "

"Trebuie sa faci intotdeauna ceva. Cand crezi cu adevarat in ceva, trebuie sa actionezi. "

"Daca ai sentimente profunde sa nu-ti fie rusine sa le exteriorizezi. "

"Parintii nu-si inteleg niciodata copiii. "

"Viata e un fel de gluma; e o prostie s-o iei in serios. Trebuie sa fim seriosi cand e vorba de arta, dar trebuie sa stim sa luam putin in gluma orice altceva. "

"Uneori a pierde inseamna a castiga. "

"E lucrul cel mai demn de dispret: sa optezi sa te retragi din viata pentru ca viata nu e pe placul tau. "

"Puterea femeii! Barbatii sunt doar o gluma. Suntem atat de plapande fizic, atat de neajutorate in fata realitatii. Dar suntem mai puternice decat ei. Noi putem indura cruzimea lor. Ei n-o pot indura pe a noastra. "

***

Sunday Times afirma:
" O carte extraordinar de inteligenta, cu adanci implicatii psihologice si sociale. "


Intr-adevar, este o carte care ne analizeaza pe noi ca oameni, care ne face sa ne gandim inca o data la ceea ce suntem si ceea ce avem, si ne aduce o dorinta puternica de viata, de trairi intense si speranta ca putem deveni mai buni.


Niciun comentariu: