duminică, 4 aprilie 2010

Vrei sa fii miliardar?


What does it take to find a lost love?
a. money
b. luck
c. brainpower
d. destiny



Jamal Malik este the slumdog millionaire.


"Vagabondul milionar" este un film care iti prezinta realitatea dura a Indiei, dar si a intregii lumi. Fiecare intrebare, fiecare problema a vietii tale isi gaseste un raspuns in actiunile trecute, experientele de viata traite; indiferent de cat de fericite sau mai putin fericite au fost acele experiente.

Jamal participa la "vrei sa fii miliardar" deoarece Latika urmareste aceasta emisiune si spera ca astfel o va regasi. Baiatul raspunde corect la intrebari, ajunge la ultima intrebare...si toti cred ca golanul orfan a trisat.




Ajuns in arestul politiei, baiatul povesteste cum a putut sa raspunda corect la fiecare intrebare din concurs. De unde stia ca Samuel Colt a inventat revolverul, ca fostul presedinte american Benjamin Franklin este pe bancnota de 100 $...etc.
A raspuns la intrebari grele, dar nu a stiut sa raspunda la cea de-a doua intrebare, intrebare la care si un copil de 5 ani ar fi stiut raspunsul. Aici a cerut ajutorul publicului si a trecut cu bine peste impas.
La penultima intrebare de asemenea Jamal nu stia varianta corecta, dar chiar el ne invata ca intotdeauna trebuie sa avem curaj, sa dam raspunsul corect in viziunea noastra, sa nu credem in nimeni. Moderatorul emisiunii a incercat sa-i sugereze "raspunsul corect"; cu toate acestea...Jamal a stiut sa aleaga adevaratul raspuns.

De mici, cei doi frati, Jamal si Salim, trec prin multe intamplari grele, intamplari care-i maturizeaza, ii unesc si ii indeparteaza. Viata celor doi copii se desfasoara de-a lungului intrebarilor din concurs; iar aceasta impletire dintre viata copilului Jamal si Jamal-participantul la concurs este un exemplu pentru noi toti.

Candva ... vei ajunge acolo unde iti doresti ....

La ultima intrebare Jamal alege varianta ajutatoare "suna un prieten". Isi suna fratele, pe Salim; insa raspunde Latika care ii spune ca nu a stiut niciodata cum il cheama pe cel de-al treilea muschetar, dar ca isi pot continua viata ei doi, fara bani...
Emotionat, Jamal alege varianta A. Aramis, care era chiar varianta corecta.


d. destiny

7 comentarii:

Momo spunea...

ce aiureala :)) un film atat de slab,,,

Bogdan spunea...

Hristos a-nviat! Am vazut filmul... interesanta ideea. Cei doi au avut de infruntat mult si multe pentru a-si castiga dreptul de a se iubi. Destul de "usurel" subiectul la prima vedere, asa cum remarca cineva mai devreme ( aka Momo :D ) dar cu implicatii adanci. Mi-a placut, ce sa zic. Si ca sa iti raspund la intrebare, desi nu imi place si vreau sa cred ca nu e asa, aleg varianta a. Pare mai aproape de adevar in societatea actuala. Restul doar in povesti :) Si nu, nu sunt rau :P

raluka spunea...

@ Bogdan : Adevarat a Inviat!
si...asa se incheie filmul, cu "D. destiny", deci este alegerea lor...eu probabil as fi ales C. sau B. dar in nici un caz A.

Mihai spunea...

Hristos a Inviat!
Raspunsul corect ar fi pana la urma: CURAJ, VOINTA, ARDERE INTERIOARA.
Iar din punctul meu de vedere, filmul zugraveste multiple probleme ale oricarei societati din zilele noastre.
Sa auzim numai de bine!

Mihai spunea...

In varianta in care au pus ei intrebarea in contextul filmului... singura variantsa viabila ar fi fost intr-adevar D, dar dupa cum am spus si anterior raspunsul corect ar fi altul.
Raportandu-ne in schimb la societatea in care traim noi astazi, trebuie sa ii dau din pacate dreptate lui Bogdan in proportie de 95%. 5% este optimism incurabil!!

Mihai spunea...

Filmul poate fi interpretat si din alte perspectiva: el este american si are ca scop indepartarea indienilor de cultura indiana (dezradacinarea). Filmul nu are intr-adevar nimic indian in el (Bollywood-ul fiind cu totul altceva), si prezinta intr-un anumit fel "visul American / Occidental" (jocul vestic) ca solutie pentru a scapa de saracie si probleme.
Din acest punct de vedere, poate fi vazut ca un atac la cultura si traditiile indiene. Lucru practicat pe scara larga la nivel mondial in primul rand de americani.
Pe de alta parte filmul poate reprezenta un atac direct chiar la Bolywood acasa, din partea Hollywood.

Mihai spunea...

Trebuie sa fac o rectificare: Filmul este britanic! :"> Asa ca trebuie sa retractez ultima mea observatie legata de Hollywood.