duminică, 16 mai 2010

festivalul filmului european

Jerichow - un mic orasel din Estul Germaniei

Ca si titlu al unui film, Jerichow nu iti spune nimic. Daca insa ai dorinta de a vedea ce se intampla in acel oras nemtesc descoperi o poveste simpla, povestea unui cuplu. Totusi, nu este cuplul la care te asteptai. Laura, fosta detinuta, cu foarte multe si mari datorii financiare, fuge de trecut. Se casatoreste cu Ali, un om de afaceri turc, pentru a-si asigura intr-un fel un trai decent, si totodata, viitorul.
Numai ca in viata celor doi intra Thomas, un tanar care a fost dat afara din armata si care nu are absolut nici un ban.

O poveste tulburatoare, in care iti dai seama ceea ce ai mai presus in viata, ceea ce conteaza cu adevarat.
Desi nu arata, cred ca Ali o iubeste cu adevarat e Laura. Este gelos, posesiv; cu toate astea insa in momentul in care descopera ca cei doi au un plan de a scapa de el, se arunca singur in prapastie ... oferindu-le libertatea. Stiind ca nu mai are decat doua - trei luni de trait (probleme cu inima), alege sa faca sacrificiul suprem pentru persoana draga si sa o lase libera.

Imi plac filmele nemtesti. Au un stil aparte de a te purta intr-o lume total diferita de cea pe care o traiesti tu si totusi atat de aproape; un cadru simplu, fara efecte, 2-3 personaje...si doar cu atat reusesc nemtii sa faca ceva grandios.
Cred eu ca, exemplu cel mai bun in acest sens, strict legat de film, este scena de dragoste dintre Thomas si Laura, pe hol, dupa ce-l aduc acasa pe Ali mort de beat si il aseaza in pat...O scena de dragoste nu mai este ceva deosebit astazi in filme, si totusi scena dintre Thomas si Laura are ceva special: privirile celor doi te fac sa simti excat ceea ce este in interiorul lor... senzational!

Niciun comentariu: