joi, 25 august 2011

Shakespeare

Sonete

Timpul necrutator nu poate fi invins decat prin iubire.
In primele 10 sonete shakesperiene apare tema: prelungirea prin urmasi; in urmatoarele 10 apare opera de arta, transfigurarea celei mai bune parti din sufletul poetului, nu conteaza numele artistului ci pata din perete, expresia artistica.
In sonetul 20 ne apare iubirea poetului pentru o fiinta androgina. Androginul este simbolul armoniei, al perfectiunii. Sonetele 21-154 sunt simple, insa ascund un mesaj profund: iubirea, calea unica de intrare in desavarsire.


Regele Lear

tema: conflictul intre generatii

Lear este autoritatea inviolabila, caci orice parinte este un rege, o autoritate ce trebuie respectata.
Lear imparte regatul in functie de cum fiicele sale stiu sa-si manifeste iubirea fata de el. Ceea ce tine generatiile legate este iubirea; orice parinte este absurd pentru ca traieste dramatic batrantea. "Prin urmasi omul se prelungeste."
Goneril si Regan inteleg miza acestei intrebari, si cuvintele dragastoase ale acestora fac parintele sa mearga mai departe.
Cordelia este alungata, desi ea il iubeste cu adevarat.
Datorita lipsei de respect a fetelor Goneril si Regan, regele pleaca in lume noaptea si traieste la apogeu criza sa si vrea sa se poarte ca un rege desi nu mai are regat: "Sa vina garzile si sa le-nchida".
Lear isi va da seama in cele din urma de dragostea Cordeliei, dar tragedia se va termina cu moartea acestor doua personaje.

Piesa ne prezinta sensul tragic al existentei; doar cand isi pierde locul omul isi intelege adevaratul destin.

5 comentarii:

momo spunea...

app de comentariile astea lierare,,,cand eram in cls 7,a, am rugat,o pe florentina,,de la mine din bloc sa,mi dea si ea comentariile care le facuse si din care invatase cu 2 ani inaintea mea pt Admitere,,,si i,a zis lu mama ca nu le da asa, pe degeaba, ca e munca ei si ca le vinde :))=))

raluka spunea...

mai, stiu ca ...si eu am zis asa, nu mai stiu in ce context si cui...ah, ba da stiu! :D ...asta pentru ca plateai si tu la randul tau o groaza de bani pe meditatii, ca sa iti dicteze profesoara respectiva acele comentarii, sau plateai si tu la randul tau pentru altele de la colegi mai mari, inclusiv plateai pentru cartile colegilor mai mari, ca sa ti le lase tie...plateai la jumatate, sau oricum era ceva modic; dar plateai...am platit si eu;) era o moda atunci; acum cand ai netul si atatea posibilitati....nu se mai poarta sa platesti un comentariu

momo spunea...

eu nu consider ca era o moda si plus de asta, din pc meu de vedere mi se parea o mare ipocrizie :D:D
si mi,era sila de "copii" astia....

sa,mi vand eu comentariile,,,,eu am dat tot la oricine, oricand, oricum, dar fara bani,pentru ca suntem oameni :)

raluka spunea...

da, suntem oameni...
dar eram copii si aveam nevoie de un banut de film, biliard etc. - cel putin asta se intampla in cercul meu

cat despre florentina, sincer, pe de o parte ai dreptate si tu cu ce spui, dar pe de alta parte bravo ei ca a stiut ce vrea si unde vrea sa ajunga, si a reusit in viata - si atitudinea asta a avut-o de mica -

era o moda la mine in scoala cel putin!

momo spunea...

prefer sa fiu om, decat sa am cariera.......admir oamenii care le au pe abmele ;) dar intre unul care e om si altul care are doar cariera,prefer omul,,clar :)

in fine...