luni, 24 septembrie 2012

Constantin Brancusi si Tg. Jiu

Constantin Brancusi (1876-1957) - sculptor roman, nascut in Hobita, Gorj. 
Sculptura ' bustul generalului medic Carol Davila ' este expusa din 1912 in curtea Spitalului Militar din Bucuresti, si este de altfel si singurul monument public din Bucuresti, al lui Brancusi. 

Coloana Infinitului, Poarta Sarutului, Masa Tacerii sunt cele mai cunoscute sculpturi ale sale. Toate cele trei opere se afla in Targu Jiu. 



 Masa Tacerii reprezinta masa dinaintea bataliei unde totul decurge in tacere. Timpul prezent este reprezentat de cele 12 scaune-clepsidre dispuse circular. 


 Coloana Infinitului (sau Coloana Infinita) are o inaltime de 29,35 metri, si este compusa din 15 moduli   ("margele") octaedrici suprapusi, avand la extremitati cate o jumatate de modul. 
Denumirea originala a coloanei era " coloana recunostintei fara sfarsit", si era dedicata soldatilor romani din Primul Razboi Mondial, cazuti in 1916 in luptele de pe malul Jiului. 


Poarta Sarutului arata ca un arc de triumf  simbolizand triumful vietii asupra mortii. 
Pe fetele fiecarei coloane se regaseste simbolul sarutului - doua jumatati ale unui cerc, doua jumatati unite si perfect compatibile; cercul fiind un simbol al continuitatii, al omogenitatii, al perfectiunii. 


Niciun comentariu: