marți, 23 aprilie 2013

Ziua Internationala a Cartii

Astazi, 23 aprilie, este Sfantul Gheorghe, asadar La multi ani tuturor celor care poarta numele acestui sfant.
Astazi este si Ziua Bibliotecarului.
Si tot astazi este si Ziua Internationala a Cartii.

Editura Litera desfasoara un proiect interesant in aceasta seara, incepand cu orele 20.30 in Centrul Vechi - Bucuresti.
Strada Lipscani va fi "pavata" cu 3000 de carti deschise, luminate cu niste lanterne speciale dupa apusul soarelui.  Trecatorii pot rasfoi cartile si chiar pot pleca acasa cu o carte la alegere.


Eu m-am gandit sa va propun un concurs de Ziua Internationala a Cartii.
Vreau sa imi recomandati cartea care v-a placut voua cel mai mult, precizand titlul cartii, autorul; si in cateva randuri de ce v-a impresionat aceasta in mod deosebit.
Bineinteles, premiul este o carte: "un barbat numai sa fie", editura All.
Concursul se incheie in momentul in care primesc 10 recomandari. Castigatorul..cel care ma va convinge sa citesc cartea recomandata.

Si..Daca este cineva care doreste sa scrie un guest post la mine pe blog despre o carte anume, astept cu mult drag un mail.
Va pupacesc, astept recomandarile voastre, si ne vedem pe Lipscani, da?

*


update: 
dezamagita ..
(si nici nu are rost sa scriu cu litere mari, stiti ce vreau sa spun)


suntem romani, deci hai sa ne luam la bataie, sa ne imbrancim si injuram, pentru o carte gratis.. !!?? De fapt, orice este gratis..ca e o carte sau un covrig, 
Oare daca trebuia sa dai 50 de bani sa intri sa te plimbi printre carti si sa iti alegi una sau mai multe .. mai era atata lume, atata nebunie? 
De ce in toate tarile civilizate se poate si la noi nu? De ce exista respect si organizare in aproape toata Europa, si la noi nu? 
L-am auzit pe unul cand a iesit din multime cu bratul de carti "hai ba' sa le vindem"; m-a marcat .. 
Un altul..iesit din multime cu bratul de carti..avea o dublura si cauta pe cineva sa faca schimb cu o carte pe care nu o are .. in niciun caz sa o ofere cuiva care nu avea nicio carte, care nu apucase nicio carte - pentru ca  da, a fost un eveniment/proiect "pe apucate" .. 
Trist....

*

Asadar, nu ne-am vazut pe Lipscani, in nebunia aia nici nu aveam cum .. dar va astept la concurs!! 
Si pentru guest post-uri m-am gandit la un premiu: cel mai frumos guest post o sa primeasca 2 carti de Mircea Eliade: Santier si Sarpele..(o editie mai veche ce-i drept).


14 comentarii:

Unknown spunea...

http://infoinsider.ro/2013/04/24/pomana-ziua-mondiala-a-cartilor-nevandute-cum-sa-mori-din-dragoste-de-carte-indiferent-de-carte/

Anonim spunea...

Buna :)
Ma inscriu in concurs. Revin cu recomandarea de carte, deocamdata ma trec pe lista pentru un guest post la tine, pentru ziua de vineri. Ce zici? :)

In alta ordine de idei, cand am vazut initiativa celor de la editura am avut iarasi o parere de rau ca nu sunt in Bucuresti sa particip la astfel de evenimente. Bravo lor pentru idee. Foarte fain. Si mare, mare rusine pentru comportamentul romanilor. :(

vienela spunea...

As vrea sa iti recomand Casa somnului, de Jonathan Coe. Am citit-o acum doi ani si inca mi-o amintesc perfect, de parca as fi terminat-o ieri. Fiecare capitol aduce o noutate, o explicatie, detalii despre problemele cauzate de somn si de lipsa lui. Sfarsitul m-a luat prin surprindere si m-a facut sa imi pun multe intrebari. Este una dintre cele mai bune carti citite de mine vreodata.

Claudia spunea...

Si eu ce entuziasmata eram si cum imi imaginam ca o sa fie foarte frumos si eram necajita pentru ca din cauza ca nu sunt din Bucuresti nu o sa pot participa la eveniment.Acum insa nu imi mai pare rau.
Dar sa revin la concurs. Mie mi-a placut cum scrie Lisa See si o sa incerc sa te conving sa citesti "Visul lui Joy" (sper sa nu o fi citit deja)desi e greu de scris in doar cateva cuvinte despre carte.
Daca vrei sa citesti despre cum se traia cu adevarat in China primilor ani ai comunismului , mai exact a anilor "Marelui Salt Inainte", daca vrei sa devii constient ca acum si aici ar trebui sa multumesti pentru putinul pe care il ai, daca vrei sa vezi ce inseamna dragostea de mama si ce sacrificii faci atunci cand esti mama pentru a-ti salva copilul, daca vrei sa intelegi ca speranta nu trebuie sa te paraseasca nici chiar in cele mai negre momente ale vietii, atunci este exact cartea pe care ar trebui sa o citesti.Iar daca vrei sa afli mai multe iti las si linkul ca sa citesti recenzia:
http://lecturidemamica.wordpress.com/2013/03/15/visul-lui-joy-lisa-see/

Raluca U. spunea...

Multumesc pentru recomandare Claudia, chiar ma gandeam ieri la tine..inainte sa plec spre evenimentul de pe Lipscani am citit articolul tau despre Ziua Internationala a Cartii.
A fost o initiativa frumoasa, dar.. m-a dezamagit.

Alexandra Ali spunea...

Uite ca ma inscriu si eu la concurs. Mie mi-a placut enorm de mult cartea "Cina Secreta" de Javier Sierra. Desi trateaza, intr-un fel, acelasi subiect ca si Codul lui Da Vince al lui Dan Brown (Biserica pastreaza secrete grave fata de cei pe care se presupune ca ii pastoreste), mie mi-a placut mai mult prima carte. Este scrisa intr-un alt stil, descrie o alta epoca, Leonardo da Vinci este unul dintre personajele importante ale cartii, nu numai o mentiune acolo, iar sfarsitul este cel putin surprinzator tocmai prin simplitatea lui. Foarte interesant: mister, conspiratii, istorie, arta, secrete, cateva crime si o ancheta, ghicitori si mult suspans. Dar, asta e doar parerea mea ... :)

Cristina spunea...

Recomandarea mea este recenzata intr-un post pe blogul personal. Cartea e usoara, dar lectura voluptoasa si plina de sinestezii. Si cumva o oda a lucrurulor mici, ca de exemplu o aroma gastronomica delicioasa, o priveliste bucolica dincolo de un geam deschis intr-o zi de vara lenesa.
Spor la lectura!

http://plajacuganduri.blogspot.ro/2012/08/dolce-far-niente-in-vacanta-la-dolce.html



ghurhu spunea...

E o ocazie bună să povestesc despre una dintre cele mai dragi cărţi ale mele ever. Nu e preferata, dar probabil The Magus au citit-o mulţi :) Pe asta însă - puţină lume o ştie... Şi acuma mi-ai dat ideea să-i fac şi o recenzie pe bune, la mine acasă. Mulţu'.

Deci, revenind: e vorba despre Tunelul (El túnel) al lui Ernesto Sabato. E o cărţulie de nici 70 de pagini, micuţă şi tristă, pe care probabil majoritatea nici n-ar ridica-o de pe un raft de librărie. Sînt cuvinte simple, atît de simple!, aşternute sincer pe-o foaie de hîrtie. Gînduri, remuşcări, poveste a unei poveşti, imagini care-ţi trec prin minte cu fiecare rînd pe care îl parcurgi. Nimic spectaculos, nimic "mind blowing". Nimic cum n-ai mai citit altădată. Nimic ce-ai recomanda cuiva, bazîndu-te doar pe-un paragraf citit la repezeală în librărie. Şi totuşi, cînd termini de citit (şi n-are să-ţi ia mai mult de cîteva ceasuri) ai să rămîi o vreme în linişte, cu imaginea Mariei în faţa unei clădiri, sau pe o bancă în piaţă. O vreme - n-ai să mai înţelegi nimic din tot ce-ai trăit pînă acuma, totul are să ţi se pară inutil şi gol. Şi-apoi, brusc, ai să te înţelegi pe tine altfel. Cu bunele si relele tale, Tunelul te-aduce mai aproape de tine. Cu amintirile anilor din urmă tot mai proaspete în minte, Sabato îţi umple golurile cu care încă n-ai fost învăţat să convieţuieşti.

Cartea asta mi-a schimbat complet viaţa acum vreo mulţi ani. Mi-a dat peste cap tot sistemul de valori. Şi-am recitit-o acum vreo două luni, doar ca să constat că nu vîrsta era de vină: cuvintele lui Sabato aveau să aibă acelaşi efect asupra mea şi 20 de ani mai tîrziu....

De n-ai/n-aţi citi-o - v-o recomand din tot sufletul, la lectura de Duminică după amiaza, primăvara tîrziu.

Emil Calinescu spunea...

Recomand si eu 2 carti. Si pentru ca-s cinefil, recomand cart ecranizate.

1. Jocurile foamei - Hunger Games. Eu am varianta in romana, dar cica cea in engleza, originala, e mult mai buna. Am vazut si filmul (prima parte). Recomand cu caldura.

2. O carte mai putin cunoscuta este PARFUMUL - PARFUME - A STORY OF A MURDERER (asa s-a chemat filmul). Din pacate cartea n-am citit-o, cica e mult peste film. Insa am vazut filmul si-mi doresc sa citesc enorm acea carte. Ti-o recomand insa, sigur o sa-ti placa.

Irish Girl spunea...

Buna, particip si eu cu un roman despre un pisoi, Dewey. Am scris despre el pe blog:
http://redheadirishelf.blogspot.ro/2012/06/dewey-de-vicki-myron-in-colaborare-cu.html

Aida spunea...

Recomand "Iubita locotenentului francez" de J.Fowles, pentru ca este o carte despre libertatea de a-ti alege iubirea. O carte misterioasa despre iubire si daruire.
Si cred ca in ziua de astazi ar trebui sa invatam sa ne alegem singuri iubirea, si din inima, si sa fim impliniti cu alegerea noastra, indiferent de ceea ce spun cei din jur.

Anonim spunea...

Eu raspund provocarii lansate printr-un articol tip recenzie pe care l-am scris acum ceva timp.Recomand cu caldura si ma impresioneaza de fiecare data E.E.Schmitt in oricare din cartile lui, dar cu precadere in "Oscar si tanti roz". Aici linkul articolului: http://2likebutterflies.wordpress.com/2012/09/07/e-e-schmitt-oscar-si-tanti-roz/

crisy spunea...

eu recomand " conjuratia imbecililor". este o carte interesanta, scrisa parca despre ceea ce se intampla in Romania in prezent, despre cum ne lasam condusi de persoane mediocre, fara sa avem un cuvant de spus;

Raluca U. spunea...

A sunat clopotelul. Concursul s-a incheiat. Am vrut 10 comentarii, am reusit cu greu sa strang 10 comentarii. Cu toate acestea, postarea a avut 232 de vizualizari. Probabil cartea oferita ca premiu nu a atras. Am sa ma gandesc mai bine data viitoare ce carte sa aleg.
Am observat ca nu doar persoanele care au blog mi-au scris comentarii, si asta ma bucura mult. Sunt citita si de persoane care nu sunt bloggeri. :)

Va multumesc tuturor pentru comentarii, pentru recomandari si participare; si va mai astept la mine pe blog.
Vienela - Casa Somnului .. am citit niste filozofii despre somn si vise, nu stiu daca imi doresc sa mai citesc despre somn;
Claudia - Visul lui Joy .. chiar pare interesanta, si poate o sa ajung sa o citesc candva, dar din cate spui este legata de un alt volum, si nu stiu..as intelege daca o citesc asa separat?
Alexandra Ali - Cina secreta .. nu m-a pasionat Codul lui DaVinci si cred ca nu as vrea sa citesc acest gen de carte
Fata de pe plaja cu ganduri - La dolce vita .. ei da, chiar suna interesant; o trec pe lista
Ghurhu - Tunelul .. da, da, clar, e pe lista; mai ales ca ai precizat de Fowles .. clar voi citi "Tunelul"
Emil - Jocurile foamei .. am vazut filmul si nu m-a incantat, nu as citi cartea; Parfumul .. mda, poate am sa citesc cartea intr-o zi;
Irish Girl - Dewey .. carti despre pisici, hm, nu-s chiar genul meu;
Aida - Iubita locotenentului francez .. da, Fowles; am citit cartea si este o carte frumoasa, o poveste de suflet;
2likebutterflies - Oscar si Tanti Roz .. da, o poveste frumoasa despre viata; am citit cartea si mi-a ramas in suflet povestea micului Oscar, curajul lui in fata vietii, a bolii si a mortii ..
Crisy - Conjuratia imbecililor .. pare acida, nu stiu daca as putea sa citesc genul, dar o trec si pe asta pe lista.

Asadar, dragilor, o decizie tare grea. La dolce vita, Tunelul, Iubita locotenentului francez, sau Oscar si Tanti Roz?
Grea decizie.

Iubita locotenentulu francez. Aida. Felicitari, trimite-mi un mail cu adresa ta sa-ti trimit cartea.

Si pentru ca nimeni nu am avut niciun guest post, m-am gandit sa daruiesc si cartile destinate guest postului.
Oscar si Tanti Roz. 2likebutterflies. Felicitari. Trimite-mi te rog adresa ta sa-ti trimit cartile.

Multumesc dragilor,
va mai astept pe blog si probabil la concursuri.