marți, 2 septembrie 2008
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari este situata la 50 m de barajul Vidraru, in varful muntelui Cetatuia(860 m altitudine) si se poate ajunge urcand 1480 de trepte care serpuiesc printr-o padure de fag.
Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului Vlad Tepes inainte de a pleca in Transilvania. Ea a fost una din fortificatiile care au contribuit la victoria finala a romanilor din anul 1462.
Neprecizat inca, locul ar putea fi, dupa parerea unor cercetatori, vestita Posada unde s-a desfasurat in 1330 batalia dintre munteni si armatele regelui Carol Robert d'Anjou.
Suparat pentru ca a fost ucis fratele sau mai mare, Mircea, Vlad Tepes se hotaraste sa ii pedepseasca pe nelegiuiti prin tragerea in teapa.Chiar in ziua de Paste au fost trasi in teapa cei batrani care participasera sau asistasera la asasinatul lui Mircea, iar cei tineri trimisi la munca la cetatea Poenari. Constructia trebuia sa se termine foarte repede. Legenda spune ca a fost construita intr-o luna. Dupa ce s-a terminat cetatea oamenii au fost pusi in sir aplecati la pamant pentru ca Domnul Vlad sa se urce pe spinarea lor pentru a ajunge la cetate. Aceasta e legenda celor 1480 de trepte.
O alta legenda despre cetatea Poenari, cunoscuta sub numele de Raul Doamnei, vorbeste despre sotia domnitorului, care stiind ca turcii sunt in apropiere si simtind ca nu mai are nici o scapare, s-a urcat pe meterezele dinspre raul Arges si a strigat soldatilor ca prefera sa se omoare decat sa fie prizoniera turcilor. Apoi doamna tarii s-a aruncat in prapastie, trupul zdrobindui-se de stancile udate de apa raului.
Vlad Tepes a reusit sa scape folosind un pasaj secret din munte.
Vlad Tepes a ramas in istorie drept stapanul cetatii Poenari. Cetatea s-a ridicat din pacatul tradarii boierilor munteni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu