marți, 2 septembrie 2008

Manastirea Curtea de Arges

Construita din piatra de Albesti, avand ca ctitor pe Neagoe Basarab (1512 - 1521) Manastirea Curtea de Arges este una din cele mai faimoase monumente istorice din Romania.
Bineinteles faima sa este legata de legenda Mesterului Manole. Legenda spune ca Domnitorul angajase pe cei mai mari mesteri pentru a ridica lacasul de cult. Dar ceea ce ei construiau ziua se darama noaptea. Intr-o noapte Mesterul Manole a visat ca daca o va zidi pe prima femeie care va veni dimineata la ei, constructia va rezista. A doua zi prima femeie care a venit cu mancare a fost chiar sotia sa Ana. Cu mare tristete in suflet Manole a zidit-o pe latura sudica.

Cand totul a fost gata, Domnitorul Neagoe Basarab a ramas impresionat de frumusetea manastirii si a poruncit slujitorilor sa ia scarile care duceau la acoperis pentru ca mesterii sa nu mai poata cobori. Nu care cumva sa construiasca o alta manastire mai frumoasa. Atunci Manole si-a facut aripi din sindrila ca sa poata zbura, insa s-a prabusit. In locul in care a atins pamantul a iesit un izvor care reprezinta lacrimile lui Manole. Aceasta fiind legenda Fantanii Mesterului Manole, care se afla in apropierea manastirii.

In capela-paraclis a Manastirii se pastreaza moastele Sfintei Mucenite Filoteia. Legenda spune ca fetita de 12 ani (Filofteea) mergea cu mancare la muncitorii angajati de tatal sau. Intr-o zi, ea a daruit mancarea cersetorilor intalniti pe drum. Atunci, tatal a ucis-o cu o lovitura de topor. Corpul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat in momentul in care a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges. Din acest motiv, preotii au hotarat sa duca moastele la aceasta manastire.


Una din cele mai frumoase legende romanesti, unul din cele mai frumoase colturi ale Romaniei, Curtea de Arges numara anual mii de turisti. Este pacat sa nu vizitati aceste locuri impresionante.


Niciun comentariu: