miercuri, 11 februarie 2009

Dragobetele saruta fetele!

Nedespartiti. Doi indragostiti de neclintit. Infrunta impreuna furia apelor marii, ploile calde sau reci, soarele puternic, luna si stelele, ziua si noaptea, si sutele de oameni care ii admira sau ii batjocoresc.


Dragostea este pasiune ucigatoare! Iubirea exista, pur si simplu! Ea apare atunci cand te astepti mai putin si iti aduce cele mai frumoase vise si cel mai puternic dor!

Dragobetele, fiul babei Dochia, este un barbat chipes, neastamparat si navalnic. De aici si vorba din popor: "Dragobetele saruta fetele!" Exista multe traditii referitoare la Dragobete.

Se spune ca imbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară.

În sudul României , jud. Mehedinti, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit "zburătorit", urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi.




Femeile trebuie sa atinga barbati straini. Credinta populara spune ca apropierea, concretizata prin atingere, are foarte mare importanta in aceasta zi. Ascultand de sfaturile din batrani, in acesta zi trebuie neaparat sa nu stai acasa la tine, sa te duci in padure, in sanul naturii, sa simti chemarea primaverii si sa petreci in voie buna. Trebuie sa te intalnesti cu iubitul si neaparat sa culegi flori. Se spune ca in aceasta zi nu trebuie sa faci treaba pentru a nu avea probleme in casnicie. Totusi, a face curatenie in casa in aceasta zi este considerat drept un semn de prosperitate si armonie..


Au existat numeroase obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare. Unele dintre acestea si-au pierdut din semnificatie de-a lungul anilor, altele s-au pastrat cu sfintenie, pe unele le mai intalnesti doar in anumite zone ale tarii.
Cu toate astea, trebuie sa avem o zi anume pentru a spune "te iubesc!" ?Dragobetele, Sfantul Valentin...sunt doar ocazii de a ne face iubirea publica, insa in fata celor dragi ne putem deschide sufletul in orice zi si le putem demonstra cat de mult tinem la ei. 

Niciun comentariu: