luni, 15 iunie 2009

o duminica si o carte...

De mult nu am mai facut asa...
ce dor imi era...





sa citesc!
Sa citesc o zi intreaga, sa ma rup de tot, de mail, de telefon,...si sa citesc!

Sa simt ca traiesc povestea, sa ma identific cu personajele, sa vreau sa schimb cate ceva in intamplari si descrieri.



"Disparuti fara urma" de Cecilia Ahern este o carte care te capteaza chiar de la prima pagina. Cecilia Ahern este autoarea cartilor "P.S. Te iubesc", "Suflete pereche" si "Prieten nevazut". Am vorbit de aceste carti intr-un articol mai vechi.





"Ai grija ce-ti doresti, pentru ca maine poate deveni realitate!".


Micuta Sandy este provocata de catre Jenny May, vecina ei, la jocul Rege/Regina. Fiindu-i teama ca va pierde, si se va face de ras in fata tuturor, isi doreste sa se intample ceva, sa dispara Jenny May; ca prin neprezentarea acesteia la joc sa fie declarata castigatoare.

Lucru care se si intampla.


De mica Sandy cauta sa descopere mistere, punea foarte multe intrebari, fapt care i-a determinat pe parintii ei sa o trimita la psihologul scolii, crezand ca acesta va gasi raspuns la intrebarile micutei. Dar Sandy nu primeste raspunsurile dorite, insa continua sa se duca la sedinte pentru ca Dr. Burton are ochi frumosi.


Disparitia vecinei si vinovatia pe care o resimte Sandy, contribuie in alegerea drumului ei in viata. Intra in politie, ca dupa cativa ani sa-si deschida propria agentie de cautare persoane disparute.


Intr-o zi, in timpul unei investigatii - cazul de disparitie a lui Donal Ruttle, Sandy se rataceste prin padure. Astfel ajunge pe taramul celor disparuti. O lume fermecata, parca, in care ajunge sa-i intalneasca pe toti cei pe care ii cauta.


Inca o data, ceea ce si-a dorit din tot sufletul a devenit realitate. Rezolva cazurile de disparitie, insa nu stie daca va mai putea ajunge vreodata in lumea ei sau va ramane si ea captiva "AICI".


In timpul discutiilor telefonice cu Jack Ruttle, fratele mai mare a lui Donal, Sandy afirma ca ea ar vrea sa fie gasita in cazul in care ar disparea. Cum trebuia sa se intalneasca cu Jack la o cafea pentru a discuta dosarul lui Donal, si nu mai apare, acesta incepe sa o caute. El crede cu tarie ca Sandy este singura care ii poate gasi fratele disparut. Insa chiar Jack este cel care il gaseste pe Donal. Din pacate, il gaseste mort.


In viata nimic nu este intamplator. Sandy ajunge pe taramul celor disparuti cu un scop: acela de a o gasi pe Jenny May si de a se impaca ce aceasta. Lucru care se intampla. Dupa o saptamana de peripetii in lumea celor disparuti, Sandy se reintoarce in lumea ei, alaturi de iubitul ei, Dr. Burton. Viata ei se linisteste. Aduce cu ea toate lucrurile pierdute de-a lungul anilor ( ex. jurnalul, ursuletul Pobbs...) si cu poza in care este ea alaturi de Jenny May.

Cei disparuti aveau deja alta viata acolo, in noua lor lume, nu se mai puteau intoarce cu ea. Oricat isi doreau lucrul acesta. Insa Sandy se intoarce. Locul ei era aici, alaturi de familie. Lumea celor disparuti a fost doar o misiune, o lectie de viata.


Cecilia Ahern scrie minunat aceasta carte. Lumea reala se impleteste atat de bine cu lumea celor disparuti, relatarile in paralel sunt atat de bine facute incat parca le simti, traiesti in acelasi timp in ambele lumi, alaturi de Sandy, de Jack si de Gregory Burton.


"Uneori oamenii pot disparea chiar de sub ochii nostri. Uneori oamenii te descopera, desi te priveau de multa vreme. Uneori ne ratacim, daca nu suntem suficienti de atenti.

Cu totii ne mai ratacim, uneori e alegerea noastra, alteori e din cauza unor forte pe care nu le putem controla. Cand aflam ceea ce sufletul nostru are nevoie sa afle, gasim si calea. Uneori, desi vedem cararea de iesire, ratacim mai departe si mai adanc, impotriva noastra; teama, mania sau tristetea ne impiedica sa ne intoarcem. Uneori preferam sa ne pierdem si sa ratacim, uneori e mai usor asa. Uneori gasim singuri o cale de iesire.

Dar, orice ar fi, intotdeauna, cineva ne va gasi. "

Niciun comentariu: