vineri, 24 septembrie 2010

Lady Chatterley's lover

*

"Soarta si nedreptatea par sa se confunde foarte des. Fiecare trebuie sa-si poarte nedreptatea. "

"Culege rozele cat poti..."

"...marile fapte ale vietii, marile primejdii constau in acest reviriment al intregii tale fiinte, trup, suflet si spirit, in acest flux nou care-ti preface cu totul vechiul eu, asa cum se transfigureaza o priveliste acoperita de lava in urma unui cutremur sau asa cum se transforma glia odata cu venirea primaverii sau a verii..."

" cu totii avem gandurile noastre si facem judecatile noastre. Si nimeni nu ne poate opri."

"Poti raci un sange cald - dar animalul supus la o asemenea experienta moare de obicei. Insa nu poti incalzi niciodata sangele celor reci. "

"Nu exista posibilitate de sustragere in lumea asta. Singura cale de a merge inainte este sa strapungi obstacolul, oricare ar fi el, si sa iesi de partea cealalta. "

"Numai caldura sexuala face ca barbatii si femeile sa fie posibili unii pentru ceilalti. In momentul in care ii reduci la simple individualitati, la simple afirmari ale egoismului indivizilor moderni, cu totii vad unii in altii doar dusmanul. Femeia, care, in zilele noastre, dintr-un motiv sau altul, se simte triumfatoare intrucat barbatul si-a depus majoritatea armelor in mainile ei, se uita la partenerul masculin cu dispret, socotindu-l ridicol. In timp ce barbatul, stiind ca si-a cedat femeii avantajele si neavand suficienta forta sa le redobandeasca, se uita la femeie cu un intens resentiment. "




D.H.Lawrence creeaza un cuplu iesit din comun: o femeie burgheza si un barbat din clasa muncitoare. Constance Chatterley si Oliver Parkin.

Sotul Doamnei Chatterley a ramas infirm in urma razboiului, si astfel cei doi nu mai pot duce o viata normala. Din acest motiv Doamna Chatterley intra intr-o aventura amoroasa cu paznicul de vanatoare al domeniului Wragby. Paznic caruia nu ii daruieste doar trupul ei, ci si inima; si chiar un copil.

Dna Chatterley este diferita de alte femei: puternica, independenta, iubeste frumosul, doreste sa invete cat mai multe de la viata. Parkin este barbatul dintr-o bucata, simplu, muncitor, dur, avand principii clasice (ex: membru al Partidului Comunist; nu accepta ca femeia sa il tina pe el acasa si sa traiasca din banii ei ).

De-a lungul romanului scenele dintre cei doi amanti sunt senzuale, finalul insa este destul de neclar.
Doamna Chatterley paraseste mosia Wragby...ramane alaturi de Parkin...copilul se naste sanatos...?

*

Ce m-a impresionat nespus la aceasta carte este cuvantul inainte - de Frieda Lawrence. Cei doi, David Herbert (Lawrence) si Frieda (Lawrence), s-au iubit atat de mult, si real. Nu au trait acea iubire lacrimogena, gen Tristan si Isolda, cum afirma chiar Frieda Lawrence. Puteau fi ei insisi, unul in fata celuilalt; fara temeri, fara ascunzisuri; transparenti si simpli, impartasindu-si tot ceea ce li se intampla.

Niciun comentariu: