Slabirea presiunii economice sovietice a dus insa dupa 1960 la imbunatatirea situatiei alimentare. Exportul de produse agricole a ramas scazut pana in 1970-1971, ceea ce explica abundenta alimentara de la inceputul anilor '70, inclusiv a carnii si a produselor din carne.
Dificultatile economice aparute dupa 1974, ca urmare a unei rate de dezvoltare gresite, nu au ocolit nici agricultura. Acest fapt a dus la treptata transformare a Romaniei intr-o tara cu crize alimentare cronice, in care se traia mai greu in anii '80 decat in anii '60-'70.
Lipsurile de tot felul, mai ales cele alimentare, au devenit acute din toamna lui 1981, cand au fost introduse din nou cartelele, desfiintate in 1954. Produsele de baza in alimentatie au fost rationalizate si s-a trecut la un program de "alimentatie rationala". In 1985, nivelul de calorii zilnice alocate pe cap de cetatean nu trebuia sa depaseasca 3000 de unitati. Igiena celor 365 de zile ale anului se putea rezolva, in viziunea partidului, cu doar 1.9 kg de sapun.
Lipsa de energie electrica a devenit cronica, iar consumurile pentru incalzirea locuintelor din ce in ce mai limitate, silind oamenii sa traiasca si sa munceasca in conditii vitrege. Statul-partid a impus un proces de demodernizare in plina "epoca de aur". Astfel, s-a incurajat inlocuirea muncii mecanicein agricultura cu atelajele, desfiintarea frigiderelor si circulatia limitata a automobilelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu