marți, 14 februarie 2012

Si daca e adevarat...

de Marc Levy


O carte de care cred ca aveam nevoie astazi...putina iubire, putina speranta, putin mister, putina magie; prietenie, incredere, viata si moarte.

Ce-o sa-ti spun nu e usor de inteles, e imposibil de admis, dar daca ai vrea sa-mi asculti povestea, daca ai vrea sa ai incredere in mine, atunci poate ca vei sfarsi prin a ma crede si asta e foarte important fiindca esti, fara sa stii, singura persoana din lume cu care pot imparti acest secret.
(ca o paranteza, aceasta fraza spusa initial de ea, si la final de el, m-a dus cu gandul la filmul Deja Vu, cu Denzel Washington)

Arthur, un tanar arhitect, se trezeste intr-o zi cu o femeie in dulap.
Sa fie un vis? Sa aiba nevoie de un psihiatru?
Si daca e adevarat?

Lauren, femeia din dulapul lui, este medic, si se afla in coma profunda in urma unui accident de masina. Arthur, actualul chirias din apartamentul lui Lauren, este singurul care o poate vedea.
Lauren il ajuta pe Arthur sa se regaseasca, sa se cunoasca pe el, sa-si accepte trecutul, sa se impace cu prezentul. Arthur o ajuta pe Lauren sa traiasca prezentul, sa iubeasca, sa spere si sa viseze.
"Lauren il intreba de ce face toate astea. El raspunse: Din datorie fata de cineva care intr-un timp foarte scurt m-a invatat multe lucruri si mai ales unul, gustul fericirii. "

Povestea este emotionanta, trista, si totodata haioasa, vesela. Arthur "are niste atitudini bizare, vorbeste singur, se comporta la masa de parca ar fi doi, uneori sta in fata marii cu un brat in aer timp de 10 minute. Ieri seara s-a imbratisat singur pe veranda."

Cand Arthur afla ca mama lui Lauren isi da acordul ca aceasta sa fie deconectata de la aparate, vine cu un plan, si o rapeste din spital. Crede ca intr-o zi se va trezi, caci altfel de ce a mai fost posibila intalnirea lor?
"Eu o sa te astept cand o sa te trezesti, poate ca esti invizibila pentru ceilalti, dar nu pentru mine."

*

Tu mai ai sperante? Visuri? Mai crezi in magie? In iubire?
Eu da!!

*

In fiecare dimineata, o banca iti va deschide un cont creditor de 86.400 dolari.
Jocul are doua reguli.
Tot ce n-ai cheltuit in cursul zilei iti este luat seara, nu poti trisa, nu poti vira banii pe un alt cont, poti doar sa-i cheltuiesti, insa in fiecare dimineata cand te trezesti, banca iti deschide un nou cont.
Banca poate intrerupe acest mic joc fara preaviz, in orice moment.
Ce-ai face tu daca ai primi un asemenea dar?
=
In fiecare dimineata suntem creditati cu 86.400 de secunde de viata pentru ziua respectiva, si seara, cand ne culcam, nu exista un report al lor, ce n-a fost trait in cursul zilei este pierdut, ieri a trecut. In fiecare dimineata, magia reincepe si noi ne jucam cu aceasta regula de neocolit: banca ne poate inchide contul in orice moment, fara niciun preaviz. In orice moment, viata se poate opri.

Tu cum alegi sa traiesti?

*

"tocmai cand calculezi, cand analizezi argumentele pro si contra, iti trece viata si nu se petrece nimic"

"fiecare are lumea lui - totul este sa ne infigem radacinile in pamantul care ne convine"

"imi place sa caut solutii, nu mi-e frica de probleme"

"toate visele au un pret"

"Sa identifici fericirea cand se afla la picioarele tale, sa ai curajul si hotararea de a te apleca pentru a o lua in brate ... si a o pastra. Asta-i inteligenta inimii. "

"lacrimile duc cu ele durerile departe de suferinta"

"Nimeni nu este proprietarul fericirii. Uneori ai norocul sa ai un contract de inchiriere si sa fii locatarul ei. Trebuie sa-i platesti foarte regulat chiria altfel esti evacuat foarte repede. "

*

Filmul "Just like heaven" are la baza acest roman. Putin diferit de carte, insa este fain tare si filmul.
Merita!

4 comentarii:

Andra spunea...

Avem si la Schimb de Carti in circuit cartea asta, daca nu ma insel. Poate data viitoare cand o returneaza cineva o citesc si eu :p

raluka spunea...

Pai...eu am luat-o acum, deci la intalnirea urmatoare o returnez...o pot returna si mai devreme, daca e ??!
Multu' Schimb de Carti si tie Andra!! :*

Andra spunea...

Nu trebuie sa o returnezi mai devreme. Ne vedem in martie doar, nu?:)

raluka spunea...

da:)