marți, 1 mai 2012

Marea Caraibelor


Am scris aici de colectia mea, marca Mega Image.

In continuare, tot in Marea Caraibelor, avem urmatoarele 'comori'

Delfinii sunt mamifere marine inrudite cu balenele, cu corpuri hidrodinamice, ce le ofera o capacitate exceptionala de a inota. Corpul in forma de torpila este propulsat prin apa de loviturile puternice ale cozii. Majoritatea delfinilor traiesc in grupuri, ce variaza de la 10 pana la chiar 1000 de indivizi. Cand inoata in formatie, delfinii sar deseori din apa, ceea ce poate insemna atat un comportament jucaus, cat si o forma de comunicare. 


Pestii ososi sunt cel mai mare si mai diversificat grup de pesti. Majoritatea sunt mici si pot sa se miste cu mare precizie. Avand un comportament gregar, multi pesti ososi se aduna in grupuri de zeci de mii de exemplare formand bancuri de pesti. Ei se pot misca unitar, coordonandu-se: ei se aduna strans, distanta dintre doi pesti nedepasind o lungime de corp; fiecare peste mentine un curs paralel cu al vecinilor. De obicei au o coada simetrica, care ii ajuta in propulsia eficienta.


Murena verde este una din cele mai populare si raspandite specii de tipari. Poate depasi lungimea de 2 m si ajunge la o greutate de peste 29 de kg. Culoarea sa verzuie provine de la un mucus galben ce acopera pielea sa albastra, oferindu-i protectie impotriva parazitilor si bacteriilor. In plus, ajuta la camuflarea in recif impotriva pradatorilor. Corpul sau contine muschi puternici, cu o inotatoare dorsala ce se extinde de la cap pana la coada.


Pestele zburator - are corpul alungit, acoperit cu solzi mari, cu o singura inotatoare dorsala. Adultii se gasesc de obicei in apele de suprafata, atat in apropiere cat si mai departe de coasta. Avand inotatoarele foarte lungi, el sare din apa la 4-6 m inaltime si planeaza 120-150 de metri cu ajutorul acestora. Se hraneste in special cu crustacee si plancton.


Pestele tepos regina se gaseste in zonele cu corali, roci sau chiar zone cu multa vegetatie. Are corpul puternic, cu o coloristica variabila si se hraneste cu nevertebrate bentice, de pe fundul marii. "Vaneaza" aricii de mare, improscandu-i cu apa pana se rastoarna si ii poate ataca acolo unde au tepii mai mici. Are dintii din fata foarte ascutiti, putand provoca muscaturi destul de puternice. Numele ii provine de la spinii de pe spinare. Adultii pot ajunge pana la 60 cm lungime.


Calutii de mare au o gura in forma de pipeta, cap de cal si corp acoperit de o platosa osoasa. Ei inoata vertical, cu ajutorul unor inotatoare minuscule. Traiesc de obicei printre alge si iarba de mare. Masculii poarta ouale depuse de femela intr-o punga speciala la baza cozii lor.


Langusta de Caraibe este o specie de langusta spinoasa, ce traieste in recifuri. Corpul lor este lung, cilindric si acoperit de spini. Este un animal nocturn, ce se ascunde pe timpul zilei.



Niciun comentariu: