miercuri, 24 aprilie 2013

Rigoletto

Opera in trei acte, de Giuseppe Verdi

Vineri seara am fost din nou la opera. Multumesc Andra.
De aceasta data am vazut Rigoletto, si mi-a transmis ceva emotii. In special catre final, cand Rigoletto isi tine fiica muribunda in brate si o plange.

Tu ai muri in locul celui pe care il iubesti?

Rigoletto este bufonul cocosat de la curtea ducelui.
Mare bal la curte.... Bufonul este in centrul atentiei: curtenii cred ca acesta are o amanta.
La bal vine contele Monterone, care acuza ducele de rapirea fiicei sale. Rigoletto isi apara ducele in fata contelui, si astfel blestemul lui Monterone cade asupra sa.

Rigoletto este speriat de blestem. Intamplator il intalneste pe Sparafucile, un ucigas platit care isi ofera serviciile. Rigoletto retine locul unde il poate gasi pe Sparafucile la nevoie.


Cea despre care curtenii spun ca ii este amanta lui Rigoletto, este de fapt fiica sa, pe care o protejeaza mai presus decat orice. O femeie miloasa l-a iubit pe Rigoletto, si i-a daruit o fetita pe nume Gilda.
Astazi Gilda are un mare secret: de la biserica a urmarit-o un tanar student si sarac, nimeni altul decat ducele in persoana de fapt. Si Gilda e indragostita de cel pe care il crede a fi student.

Curtenii o rapesc pe tanara domnita, cea despre care cred ca ii este amanta lui Rigoletto.

Acum singura dorinta a lui Rigoletto este sa se razbune. Astfel il cauta pe Sparafucile si il plateste pentru a-l omori pe duce.
Doar ca Gilda afla planul lui Sparafucile, si indragostita nebuneste de duce, accepta sacrificiul suprem: moare in locul celui mult iubit.

O opera frumoasa, o poveste impresionanta..

Niciun comentariu: