joi, 25 martie 2010

Doina Rusti si "camasa in carouri"

Doina Rusti a fost diriginta mea in liceu; si profesoara de limba si literatura romana; literatura universala; simbolism, stilistica si lingvistica.
A devenit un model pentru mine; si am citit cu emotie cartile dansei, imagindu-mi-o pe Dna Diriginta recitand pasaje din acestea, si imaginadu-mi gandurile dansei in timpul scrierii, expresia fetei, zambetul strengar atunci cand mai descoperea cate un amanunt picant al scrierii.


"Camasa in carouri" este o carte complexa: te pune pe ganduri, te face sa meditezi si sa incerci sa faci conexiuni intre personaje si povestirile acestora.

Cartea cuprinde 11 povestiri legate intre ele prin personaje cheie, spre exemplu, Iane Farmacistul, prin sufletul indragostit al tinerei care stiga numele iubitului ei Cristian, sau prin camasa in carouri.
Toate aceste trairi se amesteca intre ele; povestiri din secolul nostru cu povestiri din secolul XVIII, construind o singura poveste de viata, parca fara sfarsit.
O poveste in care chiar noi calatorim in timp, prin secole, prin locurile faimoase ale Bucurestiului vechi (Str. Batiste, cartierul Andronache, Dudul lui Brancoveanu, Biserica Sf Silvestru)

Presa afirma ca aceasta carte este un fel de "puzzle narativ".
Intr-adevar!, cartea impleteste frumos si armonios 11 povesti de iubire a unor tineri liceeni indragostiti, sau pe cale de a se indragosti.


***

"in ziua in care rasuna pentru prima oara cadenta ferma a Ceasului de la Universitate, exact la ora 18...se auzi ca dintr-un balon numele lui Cristian.
........
Zi de zi, saptamani si luni, de-atunci si pana astazi, a optsprezecea ora a Bucurestiului aduce cate o mica poveste. Pe scenele unui teatru, in viata unui om oarecare, in stirile TV, in paginile eterice ale unui roman, in apartamentele de bloc, pe strazile si pe malurile alunecoase ale Dambovitei se intampla sa picure din cand in cand fete noi si detalii care schimba traseul asteptat al faptelor.
.....
Doar studentii de la Arhitectura au luat in serios anomaliile orei 18, iar in memoria acestui timp al sfarsitului de zi au ridicat un mic altar chiar in fata facultatii. Uneori, bucurestenii se opresc si pun flori, incredintati ca sub coloanele albe si rasucite zace sufletul vesel al orasului lor."
(fragment din prima povestire: Ceasul de la Universitate)

Lansarea cartii este chiar astazi, 25 martie, la ora 18.00 in Diverta Magheru.
Poate voi reveni cu un articol cu imagini si trairi de la aceasta lansare. Abia astept sa-mi revad diriginta.

4 comentarii:

Momo spunea...

nsh dc intamplator sau nu :D dar si camasa dirigintei tale, din poza, are carouri :D

raluka spunea...

am cautat-o :D nu este intamplatoare poza ...si camasa in carouri, si acel zambet strengar

Momo spunea...

ahaaaaaaaaaaa..

ok..

Camasi Barbati spunea...

Camasa e trendy din poza :))