vineri, 22 iulie 2011

Incendii

Doar cunoasterea adevarului ne va elibera.

Dupa moartea mamei lor, Nawal Marwan, gemenii Jeanne si Simon se prezinta la executorul testamentar. Acesta ii da lui Jeanne un plic inchis, impreuna cu rugamintea mamei de a-l deschide numai dupa ce va afla cine ii e tatal (tata pe care gemenii il credeau mort); si lui Simon un plic inchis, impreuna cu rugamintea mamei de a-l deschide numai dupa ce isi va descoperi fratele cel mare (frate de existenta caruia Jeanne si Simon nu stiau).
Nawal mai cere sa fie ingropata goala, cu fata in jos, fara piatra funerara si epitaf. Doar dupa indeplinirea promisiunii Nawal considera ca are dreptul sa fie ingropata crestineste.

Surpriza este foarte mare pentru cei doi gemeni si fiecare reactioneaza diferit. Jeanne porneste intr-o calatorie grea: reconstituirea vietii mamei sale, in Orientul Mijlociu (Palestina cred - nu se specifica in film). Simon vrea sa o ingroape asa cum se cuvine si sa considere ca cei doi (tatal si fratele) sunt morti si sa deschida plicurile.Filmul "Incendii" ne prezinta fasii din viata lui Nawal imbinate frumos cu fasii din reconstituirea  facuta de fiica sa Jeanne. Descoperim o viata plina de ura, razboi, durere si suferinta; dar si de iubire si curaj.
Nawal este o crestina indragostita de un musulman. Relatia lor este imposibila, Nawal fiind astfel o rusine pentru familia sa. Nawal ramane insarcinata, musulmanul ei iubit este impuscat... ea naste copilul si il da la un orfelinat de baieti, nu inainte de a-i face un tatuaj pe calcai, pentru a-l recunoaste peste ani, si o promisiune: "te voi gasi intr-o zi, fiule".
Nawal pleaca la studii, dar nu isi uita promisiunea si se gandeste zilnic la copilul ei. Cand afla ca au inceput luptele intre crestini si musulmani, fuge catre orfelinat sa-si gaseasca copilul. Din pacate, aici gaseste orfelinatul incendiat. Nu renunta nicio clipa la cautari si decide sa intre in lupte chiar si atunci cand i se spune "daca lupti impotriva dusmanului nostru, nu inseamna ca esti prietena noastra".

Jeanne afla ca mama ei a fost in inchisoare, prizonera 72, femeia care canta. Prin muzica, Nawal a reusit sa supravietuiasca dand dovada de tarie si curaj atunci cand a fost violata de calaul inchisorii si, pe deasupra, a ramas insarcinata.
Vine si Simon in Orientul Mijlociu, nu atat pentru a afla povestea vietii mamei sale, cat pentru a-si gasi sora. Ramane insa "captiv" aici, pentru ca descopera un amanunt important: femeia care canta a nascut in inchisoare gemeni.
Cautarea continua ... iar finalul este neasteptat.

Atentie, poate un mic spoiler partial. 
Aflam ca Nawal moare in urma unui soc suferit la piscina, cand isi regaseste fiul... vede tatuajul pe calcaiul unui barbat, iese din piscina, iar cand se apropie de acesta si ii vede fata si il recunoaste... ramane fara grai.

1 + 1 poate sa fie egal cu 1 ?
Orice om rational ar spune ca nu. Eu spun atat: Cutremurator!
Un film care iti incendiaza sufletul cu sentimente si emotii de tot felul.


3 comentarii:

Bogdan Nicolae spunea...

O sa-l iau si eu sa-l vad. Cat despre 1+1=1, dpdv matematic e imposibil. Au mai incercat si altii sa demonstreze aceasta egalitate, dar nu fara a trisa. E o stiinta exacta si asa va ramane. Nici daca ne referim la suflete pereche lucrurile nu se schimba. Platon e de parere ca Zeii au despartit fiinta androgina in doua: barbat si femeie. Deci fiecare e doar o jumatate a unui intreg. Fiecare isi cauta jumatatea originara cu care sa se uneasca si sa redevina fiinta divina de odinioara. Oricum ai da-o, mereu 1+1≠1. Imi pare rau daca ti-am ruinat vreo conceptie. Acestea fiind spuse, promit sa ma las de etnobotanice :)

raluka spunea...

Filmul o sa iti demonstreze cum 1+1=1. Fara etnobotanice:P
Vizionare placuta! Merita!

Bogdan Nicolae spunea...

Toate indiciile arata ca actiunea se petrece in Liban. Palestina de care ziceai e la sud, iar in film era mentionat sudul. Libanul a facut parte din French Mandate pana in 1943, dovada ca se vorbea si franceza pe acolo. Poate nu dormi noaptea nestiind unde se petrece actiunea :)