vineri, 22 iulie 2011

Incendii

- un film de o mare incarcatura emotionala.

doar cunoasterea adevarului ne va elibera...

Dupa moartea mamei lor, Nawal Marwan, gemenii Jeanne si Simon se prezinta la executorul testamentar, care era si seful mamei lor. Notarul ii da lui Jeanne un plic inchis, impreuna cu rugamintea mamei de a-l deschide numai dupa ce va afla cine ii e tatal (tata pe care gemenii il credeau mort); si lui Simon un plic inchis impreuna cu rugamintea mamei de a-l deschide numai dupa ce isi va descoperi fratele cel mare(frate de existenta caruia acestia nu stiau).
Nawal mai cere sa fie ingropata goala, cu fata in jos, fara piatra funerara si epitaf. Doar dupa indeplinirea promisiunii, aceasta considera ca are dreptul sa fie ingropata crestineste. Promisiunea era "te voi gasi intr-o zi, fiule".

Surpriza este foarte mare pentru cei doi gemeni, si fiecare reactioneaza diferit. Jeanne porneste in reconstituirea vietii mamei sale, in Orientul Mijlociu (Palestina cred - nu se specifica in film). Simon vrea sa o ingroape asa cum se cuvine, si sa considere ca cei doi(tatal si fratele) sunt morti si sa deschida plicurile.

Filmul ne prezinta fasii din viata lui Nawal, imbinate cu fasii din reconstituirea fiicei sale Jeanne. Descoperim o viata plina de ura, razboi, durere si suferinta; dar si iubire si curaj.
Nawal este o crestina indragostita de un musulman. Relatia lor este imposibila, Nawal fiind astfel o rusine pentru familia sa. Nawal ramane insarcinata, musulmanul ei iubit este impuscat...ea naste copilul si il da la un orfelinat de baieti, nu inainte de a-i face un tatuaj pe calcai, pentru a-l recunoaste peste ani, si o promisiune.
Nawal pleaca la studii la un unchi al sau, dar nu-si uita promisiunea si se gandeste zilnic la copilul ei. Cand afla ca au inceput luptele intre crestini si musulmani, fuge catre orfelinat sa-si gaseasca copilul. Aici gaseste orfelinatul incendiat. Nu renunta nicio clipa la cautari, decide sa intre in lupte chiar daca i se spune "daca lupti impotriva dusmanului nostru, nu inseamna ca esti prietena noastra".

Jeanne afla ca mama sa a fost in puscarie, prizoniera 72. Acolo era femeia care canta; prin muzica Nawal a reusit sa supravietuiasca, si a dat dovada de tarie si curaj: a fost violata de calaul inchisorii, si a ramas insarcinata.
Vine si Simon in Orientul Mijlociu, nu atat pentru a afla povestea vietii mamei sale, cat pentru a-si gasi sora. Ramane insa "captiv" aici, pentru ca descopera un amanunt important: femeia care canta a nascut in inchisoare gemeni.
Cautarea continua ... iar finalul este neasteptat ...

Aflam ca Nawal moare in urma unui soc suferit la piscina, cand isi regaseste fiul...vede tatuajul pe calcaiul unui barbat, iese din piscina, iar cand se apropie de acesta si ii vede fata si il recunoaste...ramane fara grai.

1 + 1 poate sa fie egal cu 1 ?


cutremurator!

3 comentarii:

Bogdan spunea...

O sa-l iau si eu sa-l vad. Cat despre 1+1=1, dpdv matematic e imposibil. Au mai incercat si altii sa demonstreze aceasta egalitate, dar nu fara a trisa. E o stiinta exacta si asa va ramane. Nici daca ne referim la suflete pereche lucrurile nu se schimba. Platon e de parere ca Zeii au despartit fiinta androgina in doua: barbat si femeie. Deci fiecare e doar o jumatate a unui intreg. Fiecare isi cauta jumatatea originara cu care sa se uneasca si sa redevina fiinta divina de odinioara. Oricum ai da-o, mereu 1+1≠1. Imi pare rau daca ti-am ruinat vreo conceptie. Acestea fiind spuse, promit sa ma las de etnobotanice :)

raluka spunea...

Filmul o sa iti demonstreze cum 1+1=1. Fara etnobotanice:P
Vizionare placuta! Merita!

Bogdan spunea...

Toate indiciile arata ca actiunea se petrece in Liban. Palestina de care ziceai e la sud, iar in film era mentionat sudul. Libanul a facut parte din French Mandate pana in 1943, dovada ca se vorbea si franceza pe acolo. Poate nu dormi noaptea nestiind unde se petrece actiunea :)