joi, 29 decembrie 2011

Paula

Paula - un roman de Isabel Allende

A fost odata ca nicodata o printesa pe care la botez nasele ei, zanele bune, au coplesit-o cu daruri, dar o vrajitoare i-a pus in trup o bomba a timpului, inainte ca maica-sa s-o poata impiedica. Cand fata a implinit 28 de ani fericiti, toti uitasera blestemul, insa ceasul batea inexorabil minutele si intr-o zi nefasta bomba a explodat fara zgomot. Enzimele si-au ratacit drumul in labirintul venelor si fata s-a scufundat intr-un somn adanc ca moartea.

"Am 49 de ani, imi pun o mana pe inima si rostesc cu glas de copil: nu vreau sa fiu ca mama, vreau sa fiu ca bunicul, puternica, independenta, sanatoasa si tare, n-am sa admit sa mi se porunceasca, nici sa datorez ceva cuiva." - declara Isabel.

"Unchiul Ramon nu mi-a inspirat nici un personaj din cartile mele, e mult prea decent si are mult prea mult bun-simt. Romanele se fac cu nebuni si ticalosi, cu oameni chinuiti de obsesii, cu victime ale implacabilelor cai ale destinului. "

"nebunii nu mint"

Isabel Allende isi scrie povestea...o viata spectaculoasa, trista, dureroasa. Paula, fiica Isabelei, este diagnosticata cu porfirie, are un acces grav si intra in coma. Inconstienta, este tinuta la pat. Un an mai tarziu, Paula inceteaza sa lupte cu boala.
Mai bine de un an Isabel sta la capataiul Paulei si isi asterne pe hartie povestea vietii, pentru ca Paula sa o poata citi cand se va trezi.

"Viata mea capata sens pe masura ce o povestesc, memoria mi se fixeaza prin scris; ceea ce nu astern pe hartie dispare in vant."

"Sufar la fel ca tine, dar ma tem mai putin de moarte si sper mai mult in viata." spune sotul Paulei catre mama acesteia.
"Fara Paula nimic n-are sens, nimic nu mai merita, de cand a inchis ochii, lumea si-a pierdut lumina. Dumnezeu nu poate sa mi-o rapeasca, de ce ne-a mai adus atunci impreuna? Mai avem o viata intreaga de trait! E o incercare cumplita, dar o sa trecem si peste asta."
Atunci cand o ia de mana "semnalele de pe ecreane se modifica. Poate ca intensitatea sentimentelor se poate masura cu aceleasi aparate care controleaza bataile inimii."

"fara amintiri nu se poate trai"

"Metodele didactice se bazau pe rezistenta: cu cat mai multe incercari inumane trecea un copil, cu atat mai pregatit era pentru zbuciumul vietii adulte."

"o poveste bine spusa e cel mai puternic afrodiziac"

"O zi de asteptare in plus, o zi de speranta in minus. Inca o zi de tacere, una mai putin de viata. Moartea umbla libera pe culoare, sarcina mea e sa-i abat atentia ca sa nu gaseasca usa ta."

Mama si fiica au avut o relatie aparte. "Aveai 16 ani in dimineata in care ai venit sa ma rogi sa te duc la ginecolog ca sa te pui la curent cu anticonceptionalele. Impresionata pana la mutenie, ... am mers cu tine."

"Despartirile lungi sunt periculoase, dragostea aluneca pe nisipuri miscatoare."

"Sa nu uitam ca, orice-am face, tot spre moarte ne indreptam."

"Ce-o fi dincolo de viata? Doar noapte, tacere si singuratate? Ce mai ramane cand nu mai exista dorinta, amintire si speranta? Ce inseamna moartea? "

"durerea e inevitabila pe lumea asta, dar se spune ca devine suportabila daca nu-i opui rezistenta si nu-i adaugi frica si neliniste"

"prin durere vei putea sa te nasti la o noua viata, sa treci un prag, sa cresti"

"lumea e violenta si pradalnica, guvernata de legea implacabila a celor mai puternici"

"Tacere inainte de nastere, tacere dupa moarte, viata e doar un zgomot intre doua taceri insondabile."

"Nu trebuie sa marturisesti niciodata o infidelitate, chiar daca esti prins in pat cu altul, pentru ca asta nu se iarta."

"nu exista libertate fara independenta economica"

"Viata mea e facuta din contraste, am invatat in timp sa vad ambele fete ale monedei. In clipele de succes maxim nu pierd din vedere ca ma asteapta altele de adanca durere, iar cand sunt in necazuri pana in gat astept sa iasa soarele. "

"Suntem facuti sa cautam dragostea, s-o gasim si s-o pierdem de mai multe ori. Cu fiecare dragoste ne mai nastem o data, cu fiecare despartire ni se deschide o rana. Sunt plina de cicatrici pe care le port cu mandrie."

"Viata si moartea au mersul lor. Dumnezeu nu ne face sa suferim fara sa ne dea si putere ca sa rezistam."



Isabel Allende este nepoate fostului presedinte chilian Salvador Allende, nascuta in Lima, Peru, in 1942. Isabel a copilarit in Chile, anii adolescentei si i-a petrecut calatorind in Orientul Apropiat. Datorita dictaturii lui Pinochet a fost silita sa-si creasca in exil copiii. Si in sfarsit in California si-a gasit echilibrul si fericirea.
Romanul "Paula" este o poveste de viata cutremuratoare, plina de speranta, este un roman dedicat fiicei ei, decedate in urma unei crize de porfirie - o boala foarte rara.

2 comentarii:

momo spunea...

ce faina carte,,,

darul din inima noastra spunea...

La mulţi ani, in Dragostea Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos!