marți, 27 martie 2012

Viata pe un peron

de Octavian Paler




*
"Modul in care un om isi accepta destinul este mai important decat insusi destinul sau." (Wilhelm von Humboldt)
*

"Noi suntem ca un catec, nu credeti? Un cantec nu se poate canta niciodata de la sfarsit spre inceput. Trebuie sa-l canti totdeauna indreptandu-te spre sfarsit. Pe parcurs, in timp ce canti inca si muzica te imbata, iti dai seama ca sfarsitul se apropie totusi, oricat l-ai amana. Incerci sa lungesti putin notele, dar asta nu da cantecul inapoi, nu reinvie ceea ce a murit din muzica intre timp. Amani doar sfarsitul. Te incapatanezi sa nu recunosti o evidenta. Ca orice cantec are un sfarsit. Oricat ar fi de frumoasa o melodie, vine o clipa cand ea e acoperita de tacere. "

"Pierderea dragostei este raul cel mai mare care i se poate intampla unui om."

"Oamenii iti iarta multe, dar nu-ti iarta cand le arati cu degetul lasitatea. Ei vor sa para nobili, chiar cand nu fac nimic pentru asta sau mai ales cand nu fac nimic. "

"Am iubit o femeie de care m-am despartit pentru ca la un moment dat am inteles gresit o absenta a ei. N-am intrebat-o nimic si am disparut fara nicio explicatie. Dupa ani de zile am reintalnit-o si am stat de vorba. Atunci am priceput ca intreaga tacere care se asternu-se intre noi fusese rezultatul unei inchipuiri. Dar nu se mai putea indrepta nimic."

"Omul rade uneori ca sa-si dea curaj."

"Cand iti imparti suferinta, cand o faramitezi, o suporti mai usor."

"Invidiez cateodata fumatorii. Au acele cinci minute cand nu raman singuri cu conflictul lor si au timp sa-si revina."

"Viata insasi e o stare de tranzit intre nastere si moarte....un peron unde te zbati sa ocupi un loc intr-un tren....esti fericit ca ai prins un loc la clasa I sau la fereastra....altul e necajit ca a ramas in picioare pe culoar....altii nu reusesc sa se prinda nici de scari, raman pe peron sa astepte urmatorul tren....Si fiecare uita, poate, un singur lucru .... ca trenurile astea nu duc nicaieri....cel care a ocupat un loc la fereastra este, fara sa stie, egal cu cel care sta in picioare pe culoar si cu cel care vine abia cu urmatorul tren...."

"Timizii sunt uneori mai curajosi decat curajosii. Ei au indrazneli de care un om normal nu e in stare. Dupa cum nehotaratii sunt capabili de pasiuni nebunesti."

"Iremediabila e numai greseala de a te lasa strivit."

"E o lege a compensatiilor in toate."

"Orice rau are o limita."

"N-ati auzit de situatii in care, cand soseste in sfarsit ceea ce el a asteptat, soseste prea tarziu? E, poate, o victorie pe care a dorit-o mult, dar, obtinand-o prea tarziu, nu mai are ce face cu ea; o victorie care reuseste doar sa-l oboseasca si mai mult. Si renunta la ea cu o ultima mare tristete deoarece nu e simplu sa porti o batalie si, ajuns la capat, sa-ti dai seama ca asta a fost totul. Batalia. A existat candva un scop, dar de atata asteptare scopul a murit...."

"Adevarata tarie este de a dansa si de a canta inainte de a ne prabusi."

"Am iubit lumea, dar am iubit-o pentru ca existam eu in ea."

"E o indrazneala sa-i judeci pe altii cand tu insuti n-ai fost decat o marioneta a fricii, dar, pentru a se opune raului, omul trebuie sa inceapa prin a se teme de raul din el."

"Omul nu e nascut sa se teama decat de el insusi."

"Important e sa supravietuim, isi zic totdeauna cei carora le e pur si simplu teama. Important e sa supravietuim cat mai confortabil, isi zic intepeltii. "

"Fanaticii sunt mai necesari decat inteleptii. Nu atat adevarul unor idei a influentat lumea, cat convingerea cu care aceste idei au fost rostite. Numai credinta dusa pana la capat reuseste sa are destul de adanc pamantul ca samanta sa rodeasca in el."

"Inteleptii reusesc sa invarta totul pe degete, si sfoara ghilotinei, si mataniile pocaintei."

"Raul nu exista izolat."

"Speranta este un semn ca n-am renuntat inca sa judec normal, ca inca mai stiu ce vreau, ca deosebesc inca raul de bine."

"Ia de la viata si pe urma plateste. Unii iau fara sa plateasca nimic, niciodata. In schimb, eu am platit fara sa iau. "

"Nimeni nu te iarta cand esti slab."

"Credeti ce doriti. Important este ce se va intampla cu mine, nu ce credeti despre mine."

"Uneori asteptarea ne maturizeaza, alteori ne omoara."

"Toate drumurile trebuie sa duca undeva."

"E trist cand intr-o viata nu alegi macar intre a fi sau a nu fi, a avea sau a nu avea, si te epuizezi in zadar."

*

"Decalog:
1. Sa astepti oricat.
2. Sa astepti orice.
3. Sa nu-ti amintesti, in schimb, orice. Nu sunt bune decat amintirile care te ajuta sa traiesti in prezent.
4. Sa nu numeri zilele.
5. Sa nu uiti ca orice asteptare e provizorie, chiar daca dureaza toata viata.
6. Repeta ca nu exista pustiu. Exista doar incapacitatea noastra de a umple golul in care traim.
7. Nu pune in aceeasi oala si rugaciunea si pe Dumnezeu. Rugaciunea este uneori o forma de a spera a celui ce nu indrazneste sa spere singur.
8. Daca gandul asta te ajuta, nu evita sa recunosti ca speri neavand altceva mai bun de facut sau chiar pentru a te feri de urmarile faptului ca nu faci nimic.
9. Binecuvanteaza ocazia de a-ti apartine in intregime. Singuratatea e o tarfa care nu te invinuieste ca esti egoist.
10. Aminteste-ti ca Paradisul a fost, aproape sigur, intr-o grota."

*

"Iti traiesti viata sau o intelegi?"

Niciun comentariu: