Romanul Catunul face parte din trilogia scrisa de Faulkner (Catunul+Orasul+Casa cu coloane).
Tema romanului este ascensiunea unui neam, neamul Snopes, prin mai multe micronaratiuni care au rostul de a crea impresia de ascensiune epidemica a unui clan care vine si ocupa rand pe rand "mosia frantuzului".
Familia Snopes arendeaza pamant de la Varner.
Batranul Ab Snopes in tinerete are ceva avere cat sa suprevietuiasca decent: are un cal - lucru foarte important pentru fermieri.
Intr-o zi pleaca la targ sa cumpere un storcator - pe drum intalneste un geambas si crede ca-l poate pacali: vrea sa cumpere doi catari. Ab vrea sa catige de pe urma celui care era pregatit astfel, a vrut sa fie mai viclean decat cel care facuse din viclenie o munca constanta.
Acum Ab este un om care nu mai are nimic de pierdut, este calcat in picioare de viata si astfel recurge la masura extrema: incendierea surilor proprietarilor pe pamantul carora se aseaza.
Flem Snopes, fiul lui Ab, este tipul arivistului, insa lipsit de agresivitate. Flem se dezvolta langa un om acrit de viata. Ab isi dezvolta dorinta de posesiune si nu are respect pentru nimeni si nimic, nu are respect pentru proprietatea altuia.
Prima discutie al lui Flem cu Jody este evaziva, ambigua, evita orice mesaj clar. Flem il roaga sa-i dea postul de vanzator la pravalie. Jody ii ofera acest post pentru ca pur si simplu este intimidat; ii este frica sa nu-i dea foc hambarului. Flem pune incetul cu incetul stapanire pe pravalie. Il obliga pe Will, tatal lui Jody, sa-si plateasca tutunul luat din propriul lui magazin. Refuza sa mai vanda pe datorie unui vechi client. Poarta camasi albe, asemeni lui Will, dar pe care nu si le spala: are pretentii, dar nu are respect fata de sine. Poarta o cravata minuscula, asemeni lui Jody, si salopete cenusii.
Isaac este tipologia idiotului; fara idei. Face o pasiune pentru vaca lui Houston; de aici rezulta si la el instinctul de posesiune pentru bunul celuilalt. Prin vaca, el identifica un spatiu general al lumii, vaca devine imaginea simbolica a casei, a mamei.
Mink este tipul ucigasului. El il omoara pe Houston. Se considera victima lui Flem, deoarece acesta era dator sa vina sa-l scoata de la puscarie. El trateaza regulile moraleca pe niste oprelisticare trebuie rezolvate.
Atat Flem, cat si Mink, au aceeasi justificare: supravietuirea cu orice pret si in ciuda tuturor obstacolelor, si Houston este doar un obstacol in calea sa.
Viata lui Jack Houston simbolizeaza forta unei mari pasiuni, care actioneaza instinctual, inconstient. Adolescent, isi paraseste casa parinteasca in cautarea unei vieti independente, parand ca a uitat-o pe Lucy, prietena lui din scoala. Sotia, ii moare la putin timp dupa casatorie si Houston traieste in singuratate pana cand viata ii este intrerupta de pusca lui Mink.
I.O. este impostorul ( o alta latura a arivistului). El se aseaza pe locul altcuiva cu constiinta clara ca il merita. Se da drept invatator, dar de fapt nu stie decat citate biblice. Cand vin dupa el femeile, si se afla ca este bigam, I.O. fuge din catun.
Lump este tipul excrocului. Lipsit de scrupule distruge lumea din catun organizand spectacole deocheate, scandaloase: ex: face dragoste cu negresa.
Depune marturie la proces pentru a-l salva pe Flem in afacerea cu catarii.
Pe masura ce trece timpul, Flem se imbogateste, achizitioneaza pe rand proprietatile familiei Varner, infiltrandu-si rudele in sat (la fierarie, la scoala, la pravalie). Se casatoreste cu fiica lui Will, Eula, care a fost parasita de iubitul ei. Eula simbolizeaza principiul vital, senzualitatea, feminitatea mitica, abundenta si inconstienta, natura insasi, traieste in plinul vietii.
Flem aduce doi Snopsi pe care ii angajeaza la moara, insa cum cei doi nu erau in stare de nimic, curand moara este falimentata. Flem face o alta moara temporara, apoi preia la un pret de nimic moara Varnerilor. Flem ne apare in postura de personaj paianjen, care stie sa persevereze, care asteapta momentul cel bun, asteapta doar ca celalalt sa renunte, el nu face nimic.
Parabola printului intunericului este cheia romanului, vine sa explice sensul acestui personaj.
Un om obisnuit isi depune sufletul la banca iadului. Dupa un timp, sufletul fiind nesemnificativ se evapora si ramane doar o murdarie mica. Omul vine si isi cere sufletul inapoi si nu vrea sa plece fara el. Prin perseverenta, omul obtine infernul, desi el vroia doar sufletul sau inapoi.
Asemeni lui Flem actioneaza legal, dar imoral in toate circumstantele. Flem si acel om obisnuit au legea de partea lor. Ei insista pana cand celalalt cedeaza. Omul nu este agresiv, nu-i smulge Infernul printului cu forta. Are gura plina de texte de lege si vine cu un geamantan de pai, care fac trimitere la Flem.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu