a. Oglinzile reflecta imaginile si resping lumina. Zidurile si peretii resping sunetele si zgomotele. Destul de departe, in fata unei perdele de pomi, a unui zid sau a unui perete poate fi reauzit un zgomot emis cu cateva secunde inainte.
b. Atunci cand o unda somora intalneste un obstacol dur ( un zid, un perete stancos), ea se reflecta catre sursa. Astfel ia nastere ecoul, foarte clar in cazul in care sunetul emis este scurt. Undele sonore se reflecta aproape integral. Impresiile sonore persista in ureche timp de 1/10 secunde, deci exista ecou numai atunci cand distanta parcursa de sunet pana la obstacol este mai mare de 17 m (viteza sunetului in aer fiind de 340 m/s).
de ce curg raurile mereu in acelasi sens?
a. Pe Pamanat obiectele sunt atrase spre sol. Cand exista o panta, lucrurile care se afla la inaltime aluneca sau se rostogolesc la vale. Apa, de asemenea, este obligata sa urmeze panta albiei raurilor.
b. Apa raurilor, ca si celelalte corpuri, este atrasa spre centrul Pamantului. Deci, ea se deplaseazain matca pe care si-a croit-o si urmeaza panta care o va conduce spre fluviul sau marea in care se varsa.
de ce exista pesteri?
a. Pesterile sunt cavitati profunde facute de apa care macina unele roci calcaroase. Exista pesteri sau caverne pe coastele muntilor in care s-au adapostit primii oameni.
b. In zonele calcaroase, stanca este adesea strapunsa de pesteri. Apa de ploaie incarcata de gaz carbonic, descompune lent carbonatul de calciu, component principal al calcarelor si patrunde in profunzime prin fisurile rocilor care, erodate lent in interior, sfarsesc prin a se narui pentru a da nastere pesterilor adanci, adesea decorate de stalactite si stalagmite, sau unjor prapastii impresionante.
de ce nu se topeste zapada pe munti in timpul verii?
a. In ciuda soarelui de vara, pe inaltimile muntilor este, totusi foarte frig. Cu cat muntele este mai inalt, cu atat este mai frig pe varf si cu atat mai mult persista zapada.
b. Cu cat se avanseaza in altitudine, cu atat temperatura scade (aproximativ 10 grade C la 180 m). Pe inaltimi, temperatura diurna in timpul verii este sub 0 grade C. Chiar daca se face mai cald, zapada acumulata se topeste greu, deoarece noptile sunt foarte reci. Mai mult decat atat, zapada topita este adesea inlocuita de ninsori estivale.
de ce cand arunci o piatra in apa se formeaza cercuri?
a. In cadere, piatra loveste apa intr-un punct precis de pe suprafata. Impactul pietrei cu apa determina formarea de valuri care se indreapta in toate directiile, pornind din acel punct si desenand cercuri ca si cum ar fi trase cu compasul. Aceste cercuri se maresc si apoi dispar.
b. Atunci cand piatra loveste apase produce un soc asupra maseide apa, care se transmite, din aproape in aproape, printr-o serie de vibratii care antreneaza formarea "ridurilor" de la suprafata.
Energia furnizata se repartizeaza in unde concentrice ale caror circumferinte se maresc treptat.
de ce are marea valuri?
a. din cauza vantului, la suprafata marii, se formeaza valuri mai mari sau mai mici, in functie de intensitatea vantului. Mareele formeaza valuri prin ridicarea sau coborarea nivelului marii. Pe vreme linistita, valurile vin de foarte departe, de acolo de unde sufla vantul.
b. In larg, pe vreme linistita, suprafata marii este "ridicata" de mari ondulatii care se succed la intervale regulate. Hula, datorata vanturilor violente, misca apele de foarte departe fata de locul in care incepe sa se simta. Valurile se suprapun hulei. Ele se datoreaza vanturilor locale care misca apa la suprafata, uneori violent. Valurile franate de platforma continentala se sparg pe plaja.
de ce te poti oglindi in apa unui rau?
a. Ca si oglinda, suprafata unei ape este neteda si stralucitoare. Dar pentru a te putea vedea trebuie sa te apleci deasupra ei, iar acest lucru este periculos.
b. Suprafata unei ape linistite este comparabila cu cea a unei oglinzi in care se reflecta imaginea. Oglinda apei este transparenta, iar ochiul poate distinge in acelasi timp, imaginile reflectate de suprafata, precum si diversele lucruri care se regasesc in apa. Acest lucru se datoreaza fundului intunecat al raului sau lacului, cu malul, pietrele si ierburile sale, care joaca rolul stratului metalizat al unei oglinzi si permite ochiului sa perceapa razele reflectate.
de ce nu se revarsa marea?
a. Apa fluviilor care se varsa in mare provine din norii care s-au format prin evaporarea apei marii. Deci, este vorba de aceeasi apa acre curge din mare in pamant si din pamant in mare.
b. Gropile marine constituie rezervoare gigantice alimentate de ploi, colectate in mare parte, sub forma de ape curgatoare. O evaporare intensa si continua are loc sub actiunea caldurii solare. Evaporarea si precipitatiile se echilibreaza, proces facilitat si de faptul ca marile si oceanele comunica intre ele. Variatiile de nivel sunt slabe.
de ce este marea sarata?
a. Atunci cand punem sare in apa observam ca aceasta se dizolva, apa devenind astfel sarata. Sarea din apa de mare provine din rocile dizolvate si din fluviile care aduc de foarte mult timp, pe parcursul lor, sare dizolvata.
b. Pe parcursul a milioane de ani, apa de ploaie a spalat stancile, dizolvand o parte din sarurile care intra in componenta lor. Apele curgatoare revarsa anual in mari milioane de tone de minerale. Apele marilor sunt mai sarate decat apele continentale si evaporarea unei parti a apei duce la o salinitate constanta. Fiecare mare are o salinitate specifica.
de ce fumul nu se inalta drept?
a. Atunci cand nu este vant, fumul se inalta in linie dreapta spre cer. Cand vedem ca se inclina intr-o anumita directie, acest lucru se datoreaza vantului care antreneaza fumul in sensul in care bate.
b. Particulele fine, solide, lichide sau gazoase, care intra in compozitia fumului, pe masura ce se ridica in aer, pe un traseu sinuos, pierd treptat energia datorata temperaturilor mai ridicate fata de aerul inconjurator. Fumul sfarseste prin a se imprastia in aer, destul de repede, mai ales atunci cand este vant.
de ce ingheata lacurile iarna?
a. Cand termometrul indica mai putin de 0 grade C, frigul transforma apa lacurilor in gheata. Daca frigul persista, suprafata inghetata devine mai groasa.
b. Deseori iarna, temperatura scade sub zero grade. Apa lacurilor prinde o pojghita de ghjeata care-si modifica grosimea in functie de cat este de frig si de cat persista acesta. Apele mai adanci ingheata mai greu si constituie un refugiu pentru pesti si animale acvatice, a caror supravietuire este astfel asigurata.
Apa, la temperatura de 4 grade C, este mai grea decat la 0 grade C, iar gheata pluteste pe apa neinghetata.
de ce ninge iarna?
a. Acest fenomen se produce din cauza frigului care transforma apa in gheata, deci picaturile de apadin nori sunt transformate in fulgi. Fulgii de zapada sunt mici cristalede gheata. In loc sa ploua, in timpul iernii, ninge.
b. In timpul iernii, razele de soare ajung oblic in regiunile noastre. Fiecare unitate de suprafata primeste mai putina caldura decat in celelalte anotimpuri. Aerul atmosferic este suficient de rece, chiar si la nivelul solului, astfel incat picaturile de apa se transforma in cristale de gheata care formeaza fulgi de zapada. Acestia ajung pe sol fara sa se topeasca.
cum ajunge apa intr-o fantana?
a. Apa de ploaie patrunde in pamant pana cand intalneste un strat de teren impermeabil, unde se opreste si formeaza o panza de apa. Pentru a ajunge la aceasta trebuie sapata o fantana.
b. Apa de ploaie se infiltreaza in rocile permeabile sau fisurate si formeaza o panza subterana in momentul in care intalneste straturi impermeabile. Aceasta apa poate fi folosita sapand o fantana pana se ajunge la panza de apa, a carei abundenta va depinde de caderile de ploaie.
de unde vine apa din rauri?
a. Este vorba despre apa de ploaie. Ea se infiltreaza in sol si apoi reapare sub forma unui mic izvor. La aceasta se adauga apa provenita din topirea zapezilorsi a ghetarilor care curge in torente de-a lungul pantelor muntilor. Astfel, raul isi mareste treptat debitul.
b. Ploile si apele provenite din topirea maselor de zapada coboara pe pante si siroiesc grupandu-se astfel sub forma de rauri care, la randul lor, se regasesc in colectorul general - fluviul. Aceasta curge la o altitudine mai mica pe o panta mai lina. Reteaua fluviala dreneaza spre mare sistemul apelor continentale.
unde se duce apa de ploaie?
a. Atunci cand soarele este foarte puternic apa se evapora imediat, dar mai ales, ea se infiltreaza si dispare in pamant unde alimenteaza raurile.
b. O parte a apei de ploaie se evapora pentru a forma ceata si norii, o alta parte se infiltreaza in straturile permeabile ale solului pentru a alimenta raurile. In depresiunile impermeabile, apa formeaza lacuri si mlastini. Cea mai mare parte curge, insa, pe pante si mareste debitul cursurilor de apa.
de ce exista curcubeu?
a. Atunci cand este soare si ploua in acelasi timp, picaturile de apa separa lumina soarelui in sapte culori. Fara soare si fara ploaie nu exista curcubeu.
b. Curcubeul apare pe cer ca un imens arc de cerc atunci cand ploua si cand soarele straluceste printre nori. Razele solare, intalnind picaturile de apa sub un anumit unghi, sunt refractate, apoi dispersate, ca si cum ar trece printr-o prisma. Radiatiile colorate, care compun lumina alba, sunt vizibile sub forma celor sapte benzi colorate ale curcubeului. Ele formeaza un arc de cerc care are in centru soarele si pot fi observate stand cu spatele la soare.
4 comentarii:
unele intrebari sunt chiar absurde :) de unde vina apa in fantana? :))
Mmda, din fericire exista raspuns pentru aproape orice fenomen. Cele fizice, mecanice (raspunsurile), sunt linistitoare.
Mai trist e in dimensiunea aialalta, metafizica. Acolo raspunsurile/explicatiile chiar dor.
ce-ti place sa complici lucrurile :) eu vreau sa cred ca totul are o explicatie rationala. chiar daca poate nu e asa. lumea e facuta din numere. suntem dominati de numere :P
Hihi, numerele-mi fac trimitere spre...numerologie...Deci tot unde vreau eu ajung :)))
Trimiteți un comentariu