vineri, 1 iunie 2012

Greuceanu

          Basmul "Greuceanu" a fost auzit de Petre Ispirescu de la un locuitor din mahalaua Delea-Veche din Bucuresti si a fost inclus in culegerea de proza populara "Legendele sau basmele romanilor", aparuta in 1872, cu o prefata semnata de Vasile Alecsandri.
Titlul este format dintr-un substantiv propriu derivat de la adjectivul "greu". Titlul este semnificativ pentru continut, deoarece eroul are de infruntat o serie de greutati pe care le va depasi pentru binele oamenilor.

expozitiunea
Naratiunea incepe printr-un pretext: in zilele imparatului Rosu "niste zmei furasera soarele si luna de pe cer". Acest fapt il determina pe imparat sa promita o jumatate de imparatie si pe fiica lui de sotie aceluia care le va darui oamenilor din nou soarele si luna. Dar imparatul mai spuse ca "cine va umbla si nu va izbuti nimic, acela sa stie ca i se va taia capul".

intriga
Dupa incercarile nereusite ale multor voinici, viteazul Greuceanu se hotaraste sa porneasca si el in acest drum al destinului care, in caz de esec, ar fi putut sfarsi in moarte. In actiunea sa de erou binefacator, Greuceanu este ajutat de Faurul Pamantului care, nazdravan fiind, i-a dat acestuia numai sfaturi bune.

desfasurarea actiunii
Insotit de fratele sau de sange, Greuceanu merse "cale lunga si mai lunga" pana cand cei doi ajunsera la o rascruce de drumuri si destine; aici se despartira, pornind fiecare spre alte zari. Lunga este calea voiniculuji, dar meritata rasplata: metamorfozat in porumbel, iar apoi in musca, Greuceanu afla ca zmeii erau dusi la vanatoare in Codrul Verde si ca urmau sa se intoarca, pe rand, acasa.
Greuceanu ii infrunta pe rand, ucigandu-i.
Sortii bataliei, cu zmeul cel batran, se decid atunci cand un corb nazdravan ii aduce lui Greuceanu "un cioc de apa dulce" care-i da puterea sa-l infranga pe zmeu. Afland de la acesta une erau ascunse soarele si luna, Greuceanu le arunca pe cer, spre bucuria oamenilor.
Actiunea s-ar fi putut sfarsi aici, dar creatorul o complica: de data aceasta, principiul raului este reprezentat de cele trei zmeoaice (metamorfozate in "par cu roade", "gradina inflorita" "nor ca o flacaraie" si ucise pe rand), dar si de diavolul schiop care, prin siretlic ii fura palosul lui Greuceanu si i-l da unui sfesnic mincinos.

punctul culminant
Lipsit de palosul in care ii statea puterea, Greuceanu nu mai este recunoscut si trebuie sa se intoarca la stana de piatra de pe marginea drumului. Aici se metamorfozeaza in buzdugan de otel, distruge stana, ucigandu-l pe diavol si recuperandu-si palosul.

deznodamantul
Dupa ce sfesnicul isi recunoaste minciuna, Greuceanu isi va primi rasplata: nunta reprezinta nu doar un final, ci si un inceput.



La multi ani de 1 iunie, copii!! 



Niciun comentariu: