luni, 13 aprilie 2009

Barcelona


Barcelona este capitala Cataloniei, o comunitate autonoma din Nord-Estul Spaniei. Este al doilea mare oras al Spaniei, dupa Madrid. Aici se vorbesc doua limbi oficiale: catalana si spaniola castiliana.
Orasul Barcelona este numit si "orasul lui Gaudi" si este situat pe malul marii si strajuit de munti. "Gaudir" in catalana inseamna a se bucura; asa ca miile de turisti se bucura in fiecare an de minunatiile acestui oras: monumente istorice, arte celebre, muzee, parcuri si gradini.

Sagrada Familia este cea mai celebra lucrare a lui Gaudi, biserica neterminata fiind dovada geniul sau, spun cercetatorii. Artistul si-a dedicat intreaga viata acestui mare proiect, "Marea Catedrala a Saracilor", proiect inceput in 1883. Gaudi isi mutase resedinta la loul constructiei, insa nu a reusit sa o termine fiind lovit de o masina in 1926 si murind cateva zile mai tarziu la varsta de 74 ani. Lucrarile au continuat timp de 10 ani, pana in 1936 cand studiile si notitele lui Gaudi au ars in timpul razboiului civil spaniol. Proiectul a fost reluat in 1952, iar in 1976 a fost finalizata fatada si cele 4 Turnuri ale Pasiunii din Vest. Sculptorul Josep M. Subirachs a proiectat in 1987 sculpturile de pe Arcada Pasiunii.


La 50 de km de Barcelona inspre Nord - Vest se afla Manastirea de la Montserrat. Aici poti descoperi stanci cu forme ciudate, pesteri si La Moreneta - Fecioara Neagra, fecioara Maria cu pruncul.


Asturias este un oras situat pe coasta de Nord a Spaniei. Oviedo este resedinta comunitatii Asturias. (foto 4) Catedrala de San Salvador este cel mai cunoscut monument din Oviedo.


Nu am fost in Barcelona, am ascultat doar o melodie care m-a inspirat!
Giulia y Los Tellarini - Barcelona ( coloana sonora a filmului Vicky Christina Barcelona)

Niciun comentariu: