luni, 8 iunie 2009

Vassa Jeleznova

O femeie puternica si mandra, se straduieste sa-si protejeze copiii si averea de prostia barbatilor din familia sa.

A avut 7 copii, dintre care doar 3 au ramas in viata.

- un baiat, pe care din pacate il va pierde curand deoarece este foarte bolnav;
- o fata, Nathalia, care este invatata de catre unchiul ei sa iubeasca alcoolul;
- o fata, Liudmila, usor prostuta, inapoiata mintal.De dragul copiilor, Vassa Jeleznova isi otraveste sotul. Serghei era acuzat de pedofilie, si pentru a nu strica reputatia familiei, pentru a nu ramane fetele cu o pata asupra lor, prefera sa il forteze sa inghita un praf si sa il vada mort.
Daca persoana acuzata moare, nu mai exista proces si totul este dat uitarii.
Cum si cele mai tari persoane au slabiciunile lor, si Vassa are partile ei proaste.
Dragostea bolnava de mama pentru baiatul ei o face pe Vassa sa-si urasca nora. Nu arata direct aceasta ura pentru ca stie cat de mult o admira fetele, Nathalia si Liudmila.


O uraste, dar totodata vede asemanarea intre ea si nora ei: doua femei puternice si mandre, care lupta pana la capat pentru ceea ce isi doresc.
Cand Rachel, sotia baiatului ei, vine sa-si ia copilul sa-l trimita la sora ei in strainatate pentru a-i da o educatie aleasa, Vassa ii spune ca nu il da pentru nimic in lume. El este nepotul ei, cel pe care il vrea mostenitorul numelui si intregii averi a Jeleznovilor. Nimeni altcineva nu merita sa ramana cu averea Jeleznovilor. Nimeni altcineva nu merita sa duca numele mai departe.
Prohorov este cel mai vesel personaj. Canta, danseaza, nu-i pasa de nimic. Fratele Vassei crede ca Prohorov este singurul capabil sa o ajute pe Rachel. Doar el este capabil sa rapeasca copilul de la Vassa. Numai ca Rachel vrea sa isi ia copilul cinstit de la Vassa, nu sa-l rapeasca.


O lume plina de durere, din care nu te poate salva decat moarte sau o lume noua.
Vassa Jeleznova traieste intr-o lume in care oamenii sunt mai rai ca fiarele, iar cei slabi trebuiesc sacrificati. De aceea, Vassa a ales sa fie puternica.
"Vassa Jeleznova" de Alexei Maxim Gorki, ne prezinta destinul tragic-comic al unei familii dintr-o perioada agitata a societatii ruse. Si chiar daca nu traiesti in Rusia, ai multe de invatat de la Vassa. Este o piesa care merita vazuta!

6 comentarii:

adriana spunea...

m-ai convins...unde o putem vedea?

raluka spunea...

poate o sa se mai joace din toamna, poate la teatrul evreiesc...cand aflu iti spun:)

Anonim spunea...

asta,i piesa aia ruseasca de ai vazut,o tu?

raluka spunea...

dar de ce esti anonim?

Momo spunea...

nu am apukat s pun nume si m,a afisat asa,,,

raluka spunea...

a, e ok atunci...da, asta e piesa...:)