duminică, 25 octombrie 2009

based on a true story ( The third wave )




Filmul "Die welle" (2008), in regia lui Dennis Gansel, ne invata ce inseamna puterea prin dictatura.
Toata actiunea se petrece intr-o singura saptamana, o saptamana a proiectelor dintr-un liceu german. Profesorul de sport Rainer Wegner preia cursul de autocratie, in cadrul caruia pentru a trezi interesul elevilor, adopta ideologia si psihologia autocratiei nemtesti a lui Hitler.
Apar idei psihologice foarte interesante in acest proiect. De exemplu: atunci cand vorbesti din picioare, nu stand jos in banca ta, te concentrezi mai bine asupra a ceea ce ai de spus, iti susti mai cu putere cauza si chiar simti ca esti ascultat. Cand vorbesti de jos este un mod de a ironiza sistemul, de a sfida interlocutorul, de a nu te supune unor reguli...
Astfel, fuhrer Wegner ii obliga pe elevii sai sa se ridice in picioare ori de cate ori au de spus ceva.
Ii invata ce inseamna unitatea, puterea, dictatura, organizarea ... si astfel se formeaza "Valul"(Die Welle).
Ca orice organizatie, au un logo: valul rosu desenat de turc. De asemenea, au un salut specific; si totodata exista o tinuta obligatorie: uniforma - o camasa alba si blugi. Pentru ca toti trebuie sa fie egali.
Proiectul este foarte complex, chiar daca pe o durata de timp relativ scurta. Din pacate, profesorul Wegner nu a stiut sa impuna niste limite. De aici, s-a produs dezastrul. Cativa elevi se lasa purtati de "val", iar alti cativa elevi realizeaza pericolul si incearca sa opreasca extinderea valului.

Cum a fost posibila ascensiunea regimului nazist? Prin manipulare.
Profesorul Wegner, folosindu-se de psihologia inversa, in final, incearca sa le demonstreze elevilor ca au ajuns sa fie manipulati de "val" si ca ar trebui sa ramana uniti; sa continue sa-si imbunatateasca rezultatele la invatatura, dar si cele sportive; sa creda in ei; dar sa renunte la principiul "cine nu este cu noi, este impotriva noastra".
Fiecare are dreptul sa decida pentru el.


2 comentarii:

Momo spunea...

am vazut filmul,,,daca nu era sf asa,,,mi,ar fi plakut,,,trist,,,dar in rest,,este perfect factu filmul,,,asa s-a nascut Hitler, dintr-o astfel de "comunitate"...daca intr-o comunitate din asta dai de un bolnav psihic,,,s.a terminat!!!

raluka spunea...

eu asa am inteles sfarsitul...profesorul Wegner asta face in acea sambata in sala, incearca sa le demonstreze ca sunt manipulati de val...ca totul se termina dramatic....asta este alta poveste....