sâmbătă, 21 mai 2011

Indignati-va!

de Stephane Hessel, cel care si-a transformat viata intr-un model de militarism politic.
Francez nascut in Germania, erou al Rezistentei, deportat la Buchenwald, condamnat la moarte prin spanzuratoare..."batranul indignat" de 94 de ani ne uimeste cu aceasta carte.
Cu o zi inainte de executia cu spanzuratoare, reuseste sa faca schimb de identitati cu un francez decedat de tifos in lagar.

S. Hessel vine cu in indemn in cartea sa Priviti critic prezentul si, indignandu-va, refuzati sa-l acceptati. Priviti critic viitorul pe care acest prezent vi-l impune si, indignandu-va impotriva lui, construiti viitoruri alternative.
Noi romanii, facem haz de necaz, nu ne indignam in fata nedreptatii. Insa, astazi, ironia si satira nu ne mai sunt de ajuns. "Tradarile cele mai mari le-am facut fata de propriile noastre idealuri", spune Valentin Nicolau in prefata cartii.
Ar trebui sa ne indignam intr-un glas si sa ne schimbam soarta.

"prin indignare ne manifetam grija de a nu lasa valori importante sa se degradeze."

"Ratiunea existentei este indignarea."

"Indiferenta este cea mai distructiva atitudine."

"Din 1948 au fost inregistrate progrese considerabile: decolonizarea, sfarsitul politicii de apartheid, destramarea Uniunii Sovietice, caderea Zidului Berlinului. Pe de alta parte, primii 10 ani ai secolului XXI au insemnat un regres. Dupa parerea mea, aceasta perioada de regres se explica prin mandatul de presedinte detinut in S.U.A de Bush, prin evenimentele din 11 septembrie 2001 si consecintele lor dezastruoase, precum interventia militara in Irak. Am trecut de asemenea printr-o criza economica, dar nu am initiat o noua politica de dezvoltare. "

"A crea inseamna a rezista.
A rezista inseamna a crea. "


Niciun comentariu: