miercuri, 31 octombrie 2012

2012 + 50

Candva..imi era teama de timp. Si astazi imi mai este, din cand in cand. Stiu cat de greu este sa mergi in acelasi ritm cu timpul, si sa-l valorifici, nu sa-l pierzi pur si simplu.
Imi place sa invat continuu, sa fiu activa in permanenta..si ne dorim sa facem atatea si parca timpul nu este suficient intotdeauna.

Visam odata sa schimb lumea. Inca mi-ar placea sa fac lucrul asta.
Am absolvit facultatea de Management - Administratie Publica, din cadrul Academiei de Studii Economice. Visam sa ajung la Bruuxelles, sa fac ceva european pentru Romania. Dar a fost (si este inca) greu de intrat in sistem si am renuntat.

Imi doresc sa pot face ceva pentru tara mea, dar de aici .. nu neaparat de la un birou inalt.
In primul rand mi-ar placea sa vad unitate, solidaritate la mine in tara. Solidaritate intre generatii.

2012 este anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii. 
O vorba din popor spune ca cine are batrani sa-i pretuiasca, cine nu are batrani sa-i cumpere.


Incepand cu anul 2009, pe 29 aprilie este ziua europeana a solidaritatii intre generatii. Tu stiai de aceasta zi? Foarte putine persoane stiu. Incepand cu 2009, exista proiecte in scoli, proiecte in care sunt implicati reprezentantii generatiilor mai in varsta, sunt chemati la intalniri, dialoguri cu cei mici, cu adolescentii, pentru a reflecta impreuna la o educatie mai buna.
Am vazut in filmele americane un proiect scolar in care elevul trebuie sa aduca un invitat, membru al familiei de regula; iar invitatul sa vina cu o poveste de viata, o intamplare de la locul de munca, o lectie practica despre ceva. Elevii sunt interesati, isi doresc sa invete ceva, sa afle mai multe..si asa se naste implicarea activa in societate si solidaritatea dintre generatii.

In societatea noastra de astazi valorile sunt rasturnate.
Sunt persoane in varsta cu o vasta experienta profesionala si care nu vor sa ii invete pe juniori. Rautate, teama?? Poate pentru ca si ei au trecut prin greutati si au invatat singuri, poate pentru ca le este teama sa nu-si piarda locul de munca. Poate ca nu vor sa se implice, sau poate nu vad implicarea de partea cealalta.
Dar exista si situatia inversa cand angajatorii evita sa angajeze persoane trecute de o anumita varsta. Desi persoana in varsta de peste 40 de ani, sa spunem, are un CV bogat nu este bagata in seama.

Pe mama am auzit-o de multe ori spunand ca ea nu va sta acasa cand va iesi la pensie, pentru ca este o persoana activa si nu va putea sa nu faca ceva important. Si o inteleg. Cred ca la fel as face si eu. Iesirea la pensia nu inseamna lipsa de activitate. Dar din pacate aceasta este mentalitatea societatii noastre, cel putin in momentul actual.
Vad batrani pe strada si ii aud in autobuze conversand, si avem ce invata de la multi dintre acestia. Fiecare are o poveste de viata si ne putem regasi in anumite situatii. Si primim raspunsul la multe intrebari, si ajutorul la multe probleme daca stim sa avem rabdare si sa ascultam. Si totusi noi ii ignoram cu desavarsire.

Persoanele in varsta ar trebui sa fie implicate activ in viata sociala in primul rand de catre familie. Fiecare bunic trebuie sa aiba un rol activ in viata nepotului; cat si in viata copilului si chiar si a sa. Apoi trebuie sa isi gaseasca un rol activ in societate, intre prieteni.. poate la o fundatie pentru a ajuta cu niste sfaturi, voluntar, si totusi sa fie rasplatit intr-un fel.. poate sa nu i se mai retina toate fiscalitatile din pensie.

Un batran ar putea fi motivat sa calatoreasca. Cum vedem in Europa ca generatie mai in varsta pleaca in diferite croaziere, ar trebui ca si "batranii nostrii" sa fie indemnati sa plece. Prin variate oferte de turism pentru seniori, suplimentate cu asistenta medicala si alte beneficii. Apoi ar putea sa existe un proiect - o intrunire lunara gen, la care sa participe si tinerii - in care seniorii intorsi din croaziera sa vina cu povestile lor din vacanta si poze.


Pentru schimbare in bine, pentru solidaritate intre generatii trebuie sa incepem sa privim la noi: sa ne dorim sa fim activi, sa ne dorim sa traim intr-o lume mai buna, sa fim deschisi si sa intelegem ca suntem intr-o continua miscare si daca noi nu ne ajutam intr-o zi o sa cadem din roata.
Tu cand o sa iesi la pensie, cand o sa fii bunic(a), cum ai vrea sa fie viata ta atunci??



Pentru concursul Blogger European.


Niciun comentariu: