vineri, 7 iunie 2013

Eva Luna, de Isabel Allende

Se spune ca citind o carte traiesti o viata. De aceasta data eu am trait viata Evei Luna.

Eva Luna este o copila nascuta din dragoste. Mama ei a salvat un indian muscat de un sarpe otravitor, si rodul dragostei celor doi a fost Eva Luna. A ramas orfana de mica, iar nasa ei o trimite ca slujnica la o familie instarita.
Eva Luna este creativa si stie sa spuna povesti frumoase. A primit acest dar de la mama ei, Consuelo.
Are personalitate puternica, si cum nu ii place sa fie slujnica, face o prostie si apoi fuge pe strazi.
Aici il cunoaste pe Huberto Naranjo si petrece cateva zile cu acesta. Doar ca i se face dor de nasa ei si pleaca acasa. Dupa o bataie crunta, nasa o trimite slujnica la o alta familie, de unde la scurt timp Eva pleaca din nou. Il cauta pe Huberto si cand il gaseste acesta o lasa in grija unei matroane.
Eva isi dezvolta creativitatea, continua sa inventeze povesti, si cum viata este imprevizibila Eva Luna ajunge din nou pe strazi.

Un turc, Riad Halabi o ia la el sa aiba grija de sotia sa. Eva Luna se simte ca acasa, il considera pe Riad Halabi ca pe un tata, si invata sa scrie si sa citeasca. O tragedie in familia lui Riad Halabi o pune pe Eva din nou pe drumuri.

Se reintalneste cu Mimi, un travestit pe care il stie de cand statea la matroana, si il reintalneste si pe Huberto Naranjo, care acum este comandantul luptatorilor de gherilla. Eva Luna traieste o poveste de dragoste cu Huberto.

In paralel cu viata Evei Luna traim alaturi de Rolf Carle, un baietel ce duce o viata grea in Germania. Are un tata dur, si o sora ce sufera cu un usor handicap. Pentru a-l ajuta sa duca o viata mai buna, mama sa il trimite la un unchi in America Latina. Tanarul studiaza jurnalismul si isi construieste o frumoasa cariera in domeniu.

Reportajele pe care le face Rolf Carle despre luptorii de gherilla il aduc alaturi de Eva Luna.

*

"Cei rabdatori triumfau intotdeauna, iar raii isi primeau pedeapsa."

"De un caine turbat nu se apropie nimeni, dar intr-unul bland se da cu piciorul."

"Daca nu te face fericita acum, n-are s-o faca niciodata."

"Trebuie sa fii curajoasa si sa te lupti mereu."

"Nimic nu e pentru totdeauna, doar moartea."

*

Despre "Povestirile Evei Luna" am scris aici.

Niciun comentariu: