duminică, 23 februarie 2014

Negru si rosu

Negru si rosu

de Ioan T. Morar


Georgian Nicolau si-a ascuns originea acoperind-o cu un strat protector de minciuna. Pentru ca .. Georgian este tigan. Nimeni nu-l banuie insa, deoarece are ochii albastrii si tenul deschis.

Numele sau adevarat este Jorjan Nicolae. Si-a inventat un trecut de roman si a avut un singur obiectiv: sa evadeze din tiganie si sa nu se mai intoarca.
A fost simplu, propunerea de a nu se mai intoarce in tiganie a venit din partea ei, din dragostea ei de mama care crede ca fiul ei e cel mai bun fiu din lume si ca nimic din ce l-ar putea ajuta sa se implineasca nu e nici imoral, nici ilegal. 


Georgian si-a dorit sa urce pe scara ierarhiva si sa-si scoata si mama din colonia de tigani, intr-o buna zi.
Pentru asta, a ales Armata Romana.
Armata e lumea noua in care poti incepe totul de la zero, poti urca scarile ierarhice, poti sa te consideri la adapost, in uniforma, impotriva prejudecatilor lumii civile. 

Georgian este elev model in Liceul Militar din Campina, iar dupa absolvirea Academiei Militare de la Sibiu Georgian devine ofiter in Armata Romana. Participa la Razboi si, dupa cucerirea Odessei, Georgian ajunge un apropiat al idolului sau, Maresalul Antonescu.

Curand insa, Georgian este dezamagit de idolul sau. Maresalul Antonescu a dat ordin ca evreii si tiganii sa fie deportati in Transnistria. Cand afla ca mama si surorile sale au fost deportate, in sufletul lui Georgian se schimba ceva. Are de luat o decizie foarte grea.

Stefan Velescu este avocat, coleg de scoala a lui Georgian si singurul sau prieten. Stefan Velescu este singurul om caruia Georgian ii dezvaluie secretul sau si caruia ii cere ajutorul.

Nestiind ce decizie sa ia, Georgian da cu banul.


Ioan T. Morar ne arata in acest roman o alta fata a istoriei. Cu toate acestea, "Negru si Rosu" de Ioan T. Morar este mai mult un roman de analiza psihologica decat un roman istoric. Un roman care vorbeste despre dragoste, prietenie, constiinta, razboi si tradare.
Titlul romanului Negru si rosu vine de la cele doua vieti ale lui Georgian. Povestea lui te intriga, te captiveaza si te provoaca totodata sa arunci un ochi in trecutul tau.

Si-a salvat familia, a coborat pentru asta in cealalta viata. 

2 comentarii:

Ioan T. Morar spunea...

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată cărţii mele!
Cu prietenie,
Ioan T. Morar

Raluca U. spunea...

Eu va multumesc!!
Respect,