duminică, 23 august 2009

nostalgie pentru cei in varsta, istorie pentru tineri...


23 August - fosta zi nationala a Romaniei comuniste

Zi cu serbari de strada in toate orasele tarii, pionierii si muncitorii erau scosi la defilare; flori si esarfe fluturau in vant, cantece patriotice si revolutionare se auzeau de peste tot...toate acestea pana la caderea regimului comunist.

23 August 1944 reprezinta trecerea Romaniei din tabara Axei in cea a aliatilor, in cel de-al doilea razboi mondial.
Din 1943 incep tratativele cu Natiunile Unite pentru iesirea Romaniei din razboi. Tratativele s-au desfasurat in perioada anilor 1943 - 1944 pe de o parte din partea guvernului de catre Mihai Antonescu, ministru de externe; si pe de alta parte din partea opozitiei democrate de catre Iuliu Maniu. Insa aceste tratative au esuat.


La 23 august 1944 Regele Mihai I l-a demis pe Ion Antonescu, care este arestat.
Aceasta lovitura de stat a marcat inlaturarea regimului antonescian.
Regele Mihai numeste prim-ministru pe generalul C-tin Sanatescu in fruntea unui guvern militar care include si reprezentati ai B.N.D (Blocul National Democrat) ca ministri fara portofoliu.
Armata romana elibereaza partea de sud a tarii prin eforturi proprii; iar din septembrie 1944 participa la razboiul antihitlerist, contrar intereselor acesteia. Asta deoarece Marile Puteri occidentale ( S.U.A si Marea Britanie) accepta ca Romania sa intre in sfera de influenta sovietica, si totodata deoarece Stalin urmarea sa impuna regimuri comuniste in toate tarile est-europene ocupate de armata sovietica.

Regimul comunist a fost instaurat in Romania in 3 etape:
etapa I
-"a coalitiei reale" - reprezentantii B.N.D. sunt asociati la actul de guvernare;
etapa II
-"a coalitiei false" - gestionarea puterii de catre comunisti sprijiniti de U.R.S.S. (guvernul dr Petru Groza) in asociere cu disidente ale partidelor democrate;
etapa III
- asaltul final pentru instaurarea regimului totalitar:
falsificarea alegerilor din 1946; eliminarea din viata politica a partidelor democrate (P.N.T. si P.N.L.) si inlaturarea monarhiei la 30 decembrie 1947.

Regimul comunist in Romania:
- perioada Ghe. Gheorghiu Dej 1947-1965
- perioada Nicolae Ceausescu 1965-1989

Ce bine ca s-a terminat cu regimul comunist, cel putin din punct de vedere istoric.

Niciun comentariu: