duminică, 7 februarie 2010

Fowles

sunt persoane care apar in viata noastra doar pentru ...
- a ne aduce o carte buna;
- a ne ajuta sa ne indragostim de un scriitor;
- a ne darui un zambet;
- a ne aduce putina fericire;
- a ne aduce speranta si o a doua sansa;
- a ne invata inca o lectie;

eu vreau sa cred ca "magicianul meu" va sta mai mult de toate astea in viata mea;

el mi-a adus un zambet;
mi-a adus putina fericire;
mi-a adus speranta si inca o sansa de a iubi;
mi-a adus o carte buna "magicianul" si mi-a daruit un scriitor mult indragit :
John Fowles

zilele trecute am citit "copacul"
- este un roman din care cititorul ajunge sa inteleaga scriitorul;
ajunge sa inteleaga intreaga opera a acestuia;
ajunge sa inteleaga de ce natura este atat de importanta pentru el si de ce este atat de prezenta in toata opera sa;
Chiar Fowles afirma in romanul sau " pentru a afla cheia scrierilor mele, bune sau rele, asa cum sunt, ar trebui sa inteleaga relatia mea cu natura". "A stabili o relatie cu natura este atat o arta cat si o stiinta, aflata dincolo de simpla cunoastere sau simplul sentiment, si dincolo de misticismul oriental, transcedentalism, tehnici de meditatie.".



descrierea campului de batalie din "Magicianul" este descrierea unei intamplari traite a tatalui sau;
un sat din comitatul Devon, sat in care a trait o perioada intr-o casuta impreuna cu familie, dupa plecarea din Londra, a fost prezentat in romanul Daniel Martin;
o valcea reala dintr-o padure este martora unui eveniment din "Logodnica locotenentului francez": " Exista in padure anumite libertati de care poate stramosii nostri si-au dat seama mai bine decat noi. .. scenele dintr-o poveste de auto-eliberare nu puteau sa aiba loc intr-un alt decor. Acesta este motivul principal pentru care consider copacii, padurea, drept cea mai buna analogie pentru proza de fictiune."

*
" Se stie ca toti copiii sunt orbi cand e vorba de parintii lor, si cu atat mai inclinati sa nu vada latura copilareasca din ei - conditionarea inevitabila a trecutului. La inceput incercam cu totii sa atribuim parintilor ceea ce obisnuia sa-i fie atribuit lui Dumnezeu: puterea nelimitata de a interveni, intelepciunea incontestabila. "

"Filosofii buni curata haosul realitatii si ii dau anumite forme, obligandu-o astfel sa produca fructe delicioase si valoroase - sau cel putin in teorie. "

" Cei care nu curata pomii nu au parte de rod; cei care pun la indoiala cunoasterea nu au parte de rod; cei care se ascund in arbori neatinsi de mana omului nu au parte de rod; tradatorii cauzei omenirii nu au parte de rod. "

"Arborii sunt niste creaturi cu mult mai sociale decat noi si nu sunt mai naturali ca specimene izolate decat este omul ca marinar naufragiat sau ca pustnic. "

"Exista o nevoie sau un indemn constant de a cauta noi obiecte si denumiri - in contextul naturii, noi specii si experiente. Cele cotidiene, atat de familiare, nu ne mai spun nimic, asa ca din cunoscute devin necunoscute. "

"Ceea ce este de neinlocuit in orice obiect de arta nu este niciodata tehnica sau maiestria, ci personalitatea artistului, expresia sentimentului lui individual si unic. "

" Multele manuale ale naturii te pot invata cum si ce sa cauti, ce intrebari sa pui in natura exterioara; insa niciodata in propria ta natura. "

"Mi-au trebuit ani intregi ca sa-mi dau seama ca pana si geniile ca Shakespeare, Racine sau Austen au defecte omenesti."

"Spre deosebire de rechinii albi, copacii nu au nici macar putnta de a se apara atunci cand sunt atacati; bratele lor - atatea cate au uneori - ca si spinii, sunt statice; iar marimea si imobilismul lor arata ca nu se pot ascunde. Sunt cei mai lipsiti de aparare in fata omului, plasati de el in mod universal sub nivelul sentimentelor insufletitelor, si astfel cei mai expusi distrugerii. Principala lor aparare evolutiva, ca si in cazul multor animale sociale, pasari si pesti, consta in nenumarabilitatea lor, adica in capacitatea lor de reproducere - in care, pentru arbori, longevitatea joaca un rol major. Poate tocmai aceasta natura pasiva, rabdatoare a sistemului lor de autoconservare i-a permis omului, in ciuda temerilor sale ancestrale cu privire la ceea ce ei ar putea ascund, in termeni de alte creaturi sau de supranatural, sa-i ierte in privinta unui aspect, si anume sa vada in adancurile lor tacute si ceva protector, matern, chiar asemanator pantecelui femeiesc."



Niciun comentariu: