joi, 11 februarie 2010

obsesia


Cred ca nu exista persoane care sa nu aibe mici placeri. Poate iubeste buburuzele si are zeci de postere, tablouri, lucruri cu buburuze; poate adora versurile si are zeci de agende cu poezii; poate iubeste pisicile si se poarta ca o pisicuta; poate adora ciocolata si nu trece zi fara ceva dulce; poate...poate...
Ne hranim sufletul cu micile noastre pasiuni. Pot spune ca blogul este mica-mare pasiune a mea. Ciocolata este o alta mare-mica placere.
Si tu, ca si mine, ai pasiunile tale.
Dar cand de la placere se ajunge la nebunie ce se intampla?



Obsesia este o imagine, o persoana, un gand, o preocupare fixa. Este o tulburare a sistemului nervos, o tulburare psihica provocata de o idee fixa.
Obsesia este o pasiune negativa. Si uneori - de cele mai multe ori ajungem sa facem rau celor din jur cu obsesiile noastre. Obsesia unora este amenintare la adresa altora.
Unii au obsesia banilor, altii au obsesia unei foste iubiri, altii au obsesia razbunarii, unii au chiar obsesia ordinii si curateniei.
Uneori sunt justificate aceste obsesii, alteori nu. Uneori sunt pe o durata relativ scurta, fiind inlocuite de alte si alte obsesii, alteori ai senzatia ca dureaza la nesfarsit.


Grijile, stresul, dragostea exagerata, posesivitatea, declanseaza aceste nebunii, obsesii. Dorinta de razbunare, ca si obsesie, este din ce in ce mai mare pentru individul cu tulburari obsesiv-compulsive (sa-l numim simbolic nebun), si din ce in ce mai enervanta si agasanta pentru individul simplu, care incearca sa fuga din calea sagetii (sa-l numim simbolic pion).
Imagineaza-ti o tabla de sah-avatar:
nebunul incerca sa striveasca pionul, pionul fuge din calea nebunului, triseaza-face 2 mutari odata, numai sa obtina libertatea, linistea. Dar nebunul nu se lasa. Continua sa agreseze acel pion parca si dincolo de tabla de sah. Pionul pare a nu avea sanse de evadare din tot acest joc.
Care poate fi finalul???



"voi fi aproape, voi fi acolo,
voi fi mereu in urma ta,
eu voi fi in orice zi obsesia..."

Niciun comentariu: