joi, 18 februarie 2010

the wolf man

Varcolacii exista cu adevarat.
Un studiu realizat in Australia, de catre medici si psihologi, demonstreaza ca luna plina aduce anumite transformari in comportamentul uman. Manifestari violente, agresivitate...nu exista acea transformare fizica in lup, insa iese la suprafata, sub luna plina, bestia din fiecare.

Filmul "The Wolfman", in regia lui Joe Johnston, ii are in distributie pe marii actori Anthony Hopkins si Benicio del Toro. Un horror impresionant.



Actiunea filmului se petrece in Blackmoore, in mare parte pe mosia familiei Talbot.
Dupa multi ani Lawrence Talbot (Benicio del Toro) se reintoarce acasa, in urma unei scrisori primite de la logodnica fratelui sau. In scrisoare, Gwen il anunta de disparitia fratelui sau, si totodata de teama ei de a nu i se fi intamplat ceva rau acestuia.
Intre timp, fratele lui Lawrence este gasit mort, iar Gwen il roaga pe Lawrence sa afle ce i s-a intamplat acestuia.

Lawrence fugea de trecutul sau, de copilarie si de locurile natale. Insa, pentru Gwen, a promis ca ramane "acasa" pana cand dezleaga misterul.
Cautand bestia care i-a omorat fratele, Larry este atacat de fiara. Contaminat cu virusul omului lup, Lawrence face dezastru in prima noapte cu luna plina, iar satenii se tem de acesta si il vor mort.

Haituit de sateni si politie, Lawrence reuseste sa fie puternic, sa lupte pana la capat si descopera ca ucigasul mamei sale, si totodata a fratelui sau, este nimeni altul decat tatal sau, John Talbot (Anthony Hopkins).
John Talbot a fost de asemenea contaminat cu virusul omului lup cu zeci de ani in urma. Dupa ce si-a ucis sotia, nu a mai iesit in sat, iar in noptile cu luna plina era legat de catre slujitorul sau, undeva subteran. Pana cand, intr-o zi, a simtit ca isi pierde fiul. Impreuna cu Gwen, acesta din urma isi dorea sa paraseasca mosia, sa plece in lumea larga. Atunci, Sir John a eliberat bestia din el.

Larry gaseste in el puterea de a ucide bestia din tatal sau, iar Gwen are puterea de a omori bestia din persoana draga ei, bestia Larry.
Si astfel, monstrul este ucis.
Pentru ca nu este pacat sa ucizi un animal, este pacat sa ucizi un om.

Totusi, mie filmul imi lasa impresia ca legenda continua, si satul nu a fost scapat de fiara si de blestem. Deoarece, in confruntarea Larry - politist, politistul este atacat de fiara si contaminat.

O secventa simpatica, dar neplacuta, in acest film este discutia celor doua tiganci - vrajitoare; discutie in limba romana.
(foto: tiganca Maleva)

De mic copil am fost fascinata de mitul omului-lup.
Licantrofia este acea capacitate a omului de a se transforma in lup, capacitate capatata prin muscatura unui alt varcolac sau printr-un blestem. Transformarea este asociata cu aparitia lunii pline, iar legenda spune ca varcolacii au o vulnerabilitate mare la gloantele de argint.


Filmul "The wolfman", criticat de unii, apreciat de altii, este exact povestea pe care vroiam sa o aud/citesc/vad atunci. Ca si acum.

Niciun comentariu: