sâmbătă, 25 mai 2013

Fiica norocului


Eliza Sommers este "fiica norocului".

Isabel Allende si o noua poveste frumoasa despre viata si iubire, povestea unei femei norocoase si puternice.

O micuta orfana chiliana este crescuta de familia Sommers. Rose Sommers locuieste cu cei doi frati ai sai, John S. si Jeremy S. Miss Rose a suferit dupa prima ei dragoste si acum este singura si isi scrie trairile amoroase in cele mai mici amanunte. John este capitan de vas si Jeremy este comerciant. John este plecat mai mereu si timpul ne dovedeste ca insusi John Sommers este tatal micutei chiliene, Eliza.

Eliza este crescuta dupa rigorile familiei de englezi Sommers, invatata sa fie o adevarata domnisoara. Dar viate nu este intotdeauna asa cum ne dorim. Eliza se indragosteste de un muncitor al lui John Sommers si se daruieste acestuia trup si suflet.
Curand insa in Valparaiso se instaleaza febra aurului si tinerii pleaca in California pentru a sapa dupa aur si a se imbogati. A plecat si Joaquin Andieta, iubitul Elizei.
La scurt timp dupa ce Andieta a plecat, Eliza si-a dat seama ca este insarcinata. Cum nu putea sa-si faca de rusine familia, a fugit sa-si caute iubitul. Un doctor chinez, Tao Chi'en o ajuta sa se strecoare pe vaporul care pleca catre California.
Pe vas calatoreste ascunsa in cala de bagaje. Singurele femei de pe vapor fiind cateva prostituate, pentru ca femeile nu erau acceptate in acele parti. Elizei ii este rau, avorteaza, si Tao este langa ea si o ajuta sa scape cu viata.
Tao este al patrulea copil al unei familii sarace din China. Familia si-a vandut copilul mai mic, pe Tao, ca sclav. A avut norocul sa lucreze pe langa un vraci cu acupunctura si sa invete practica.

Ajunsi la destinatie, Eliza nu putea cobori de pe vas in vazul lumii si al capitanului vasului. Astfel ca Tao ii da Elizei niste haine ale lui, si coboara de pe vas ca si cum e un micut chinez, "ajutorul la bucatarie" a lui Tao in toata aceasta calatorie.
Aici Eliza nu reuseste sa dea de urma lui Andieta. Tao ii este alaturi si intre cei doi se leaga o stransa prietenie, se respecta unul pe celalalt si le este dor atunci cand sunt departe.

Tao si Eliza ajung sa locuiasca impreuna intr-o casuta, Tao profeseaza medicina, iar Eliza este baietelul ajutor. Tao incepe se ocupa de sing song girls, poate in amintirea surorii sale.
Sing song girls erau tinere chinezoiace obligate sa se prostitueze, iar atunci cand vreuna ajungea sa se simta rau matroana scapa de ea cu otrava. Tao le cumpara pe aceste fete care se imbolnaveau, si avea grija de ele. Unele se recuperau, altele din pacate nu mai aveau nicio sansa.

Ziarele incep sa scrie despre un anume Joaquin Murieta, cel mai de temut bandit. Murieta este descris intocmai cum arata Andieta, astfel ca Tao si Eliza sunt aproape convinsi ca este unul si acelasi.
Dar Murieta este impuscat intr-o noapte.
Iar moartea sa ii reda libertatea Elizei.

Si-a cautat prima iubire prin lumea larga si a gasit adevarata iubire, a inteles ce inseamna dragostea si libertatea.

Niciun comentariu: