luni, 27 mai 2013

Hannah Arendt


Un film despre un mare proces din istorie: procesul lui Adolf Eichmann; si totodata un film despre femeia care si-a exprimat liber si onest cuvantul despre acest proces, Hannah Arendt.
Stia ca majoritatea oamenilor nu sunt de acord cu ceea ce gandeste si spune ea, totusi Hannah a avut curajul de a-si exprima parerea asupra procesului lui Adolf Eichmann. Si nu i-a parut rau de scandalul creat, ba chiar  a fost multumita ca in felul acesta a aflat cine ii este prieten si ii este alaturi, si cine nu.

Adolf Eichman a fost capturat in 1960 si in timpul procesului a fost tinut intr-o cusca de sticla. Eichmann este invinuit de crime impotriva poporului evreu, impotriva umanitatii. 8 luni a durat procesul sau, si in urma acestuia Adolf Eichmann a fost condamnat la moarte si spanzurat in 1962.
Hannah Arendt este filozof istoric, autoarea carti "Originile totalitarismului", a supravietuit Holocaustului, si este trimisa de catre publicatia  The New Yorker la Ierusalim sa asiste la procesul lui Eichmann si sa scrie ulterior despre acesta.

Hannah intelege faptul ca Eichmann doar executa ordinele primite de la The Fuhrer, "eu doar imbarcam oamenii in trenuri", intelege ca Eichmann era doar un robotel al sistemului si nu gandea pentru el. Hannah mai intelege faptul ca nu Eichmann i-a condamnat la moarte pe evrei, si ca pana la urma evreii nu puteau face nimic. Si scrie acest lucru in articolul sau. A intelege nu inseamna a ierta, explica totodata Hannah Arendt.

Este aspru criticata pentru gandirea ei, oamenii sunt revoltati, dar pana la urma .. ce e mai bine: sa gandesti sau sa te supui gandirii altora?

Este interesant in film faptul ca aduce secvente reale din procesul lui Adolf Eichmann care se intrepatrund frumos cu povestea Hannei.

Niciun comentariu: