vineri, 16 octombrie 2009

Premiul Nobel pentru o parte din Romania...


Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2009 a fost atribuit scriitoarei Herta Muller.

Scriitoarea s-a nascut in 1953 in Banat. A studiat filologia la Universitatea Timisoara, si pe intreaga perioada a studentiei a fost membra a unei miscari idealiste, initiata de scriitori romani de origine germana, care milita pentru libertatea de exprimare sub regimul lui Ceausescu.
A fugit din Romania in perioada regimului comunist, in 1987 ...fiind o femeie puternica, o luptatoare, a emigrat in Germania unde a scris trairile ei dureroase din perioada dictaturii.
Este o femeie demna de admirat. Ne mandrim cu faptul ca este de origine romana, ii admiram sensibilitatile, dar totodata o invidiem pentru curajul ei, pentru ca a reusit sa fuga, a luptat si a invins. Si nu doar a ramas acolo undeva, s-a ridicat deasupra celorlalti si povestea veche a unei deportari i-a adus faima.

Opera sa relateaza viata sub dictatura comunista din Romania,intr-un stil foarte poetic. As vrea tare mult sa fie tradusa in limba romana sau engleza, sa o pot citi si eu...
Doar 3 volume au fost traduse si publicate pana acum in Romania, la editura Polirom:
"Animalul inimii" (2006)- carte scrisa in memoria prietenilor ucisi in timpul regimului comunist
"Este sau nu este Ion" (2005)- volum de poezii
"Regele se-nclina si ucide" (2005)- fragmente biografice

Un comentariu:

Momo spunea...

pe toti nemtii care i-am intrebat, niciunu nu stia ca este romanca, putini au auzit de ea si niciunul nu stia nici macar un titlu de carte,,,ce-i drept nici eu nu auzisem de ea :P ,,,tipa a iesit ca un iepuras dintr-o palaroara...