duminică, 20 mai 2012

Carol I

BCU Carol I

Carol I (1839-1914)
Principe 1866-1881
Rege 1881-1914

Regele Carol era o adevarata personalitate..Cu o rabdare neobisnuita stia sa urmareasca ani de-a randul gandurile sale, toate vointele intr-adevar staruitoare, nu-si manifesta niciodata pe fata intentiile..Daca adaugam la acestea o mare mandrie, un simt al datoriei cum rar se intalneste si o nobila conceptie, nobil inj cel mai inalt inteles al cuvantului, a ceea ce datoreaza acestui stat si acestui popor, vom avea sinteza insusirilor caracteristice ale Regelui Carol - I.G.Duca - Amintiri politice


Regele Carol era unul dintre cei mai buni oameni si din cei mai intelepti demnitari, pe care i-am intalnit si eu am avut a face in viata cu multi suverani..Taria lui se intemeia pe rabdare, pe tenacitate, pe simtul datoriei ce dovedea chiar in amanunte, pe intreaga conceptie..ce o avea despre menirea sa de demnitar. - Printul Bulow - Din viata Regelui Carol I


In 1866 au loc doua evenimente importante in dezvoltarea politica a Romaniei moderne:
- inscaunarea unui print strain;
- adoptarea unei constitutii liberale.
Cu sprijinul Frantei este adus in tara Carol de Hohenzollern Sigmaringen, nepotul regelui Prusiei si var cu Napoleon al III-lea.
La 10 mai 1866 Carol intra in Bucuresti, este proclamat domn de catre Adunare si jura in fata acesteia sa pazeasca legile Romaniei, drepturile si integritatea sa.
La 10 mai 1881 Carol I este incoronat ca rege al Romaniei.

Pe 15 iunie 1914 are loc Atentatul de la Sarajevo, soldat cu asasinarea mostenitorului tronului Austro-Ungariei. La 15 iulie 1914 Austro-Ungaria declara razboi Serbiei. Incepe Primul Razboi Mondial.
Consiliul de Coroana de la Sinaia hotaraste adaoptarea unei politici de neutralitate.
La 27 septembrie 1914 moare regele Carol I, si pe 28 septembrie 1914 urca pe tron regele Ferdinand I. 

Niciun comentariu: