sâmbătă, 21 septembrie 2013

Femeia la 30 de ani

Acesta este un articol special pentru mine.
Am citit zilele trecute cartea lui Honore de Balzac "Femeia la 30 de ani" si mi-am dorit inca de dinainte de a o citi ca articolul despre aceasta carte sa apara astazi, cand implinesc 30 de ani.
Cum ma simt la 30 de ani? La fel ca la 29 de ani.
Am invatat multe lucruri din carti, dar am invatat si mai multe lucruri din viata. Poate nu am stiut cum sa reactionez in anumite momente, poate nu am stiut sa spun ce simt cand trebuia, poate nu am stiut sa fac cele mai bune alegeri; dar am fost intotdeauna eu si sunt mandra de mine asa cum sunt.


frumoasa varsta de treizeci de ani, culme poetica a vietii unei femei, ea ii poate cuprinde intregul curs si poate sa vada la fel de bine in trecut ca si in viitor. Atunci femeile cunosc intregul pret al iubirii si se bucura de ea cu teama ca o vor pierde; atunci sufletul lor este inca frumos de tineretea care le paraseste, iar pasiunea lor sporeste mereu, pe masura ce viitorul le inspaimanta.
....
Numai la treizeci de ani o femeie e in stare sa cunoasca resursele unei atari situatii. Ea stie, la aceasta varsta, sa rada, sa glumeasca, sa cocheteze, fara sa se compromita. Ea are atunci tactul necesar pentru a ataca toate coardele sensibile ale unui barbat si pentru a studia ce sunete poate sa scoata din ele. Tacerea ei este tot atat de prijmejdioasa ca si cuvantul. 

----

Julie este o copila naiva, gingasa, plapanda, indragostita de un colonel.
Inainte de a muri tatal isi sfatuieste fiica sa nu se casatoreasca cu colonelul.
Adeseori tinerele fete isi creeaza imagini marete, fermecatoare, chipuri cu totul ideale, si isi fauresc idei himerice despre oameni, despre sentimente, despre lume; apoi, naive, ele atribuie unui oarecare desavarsirile pe care le-au visat si se incred in el; si astfel iubesc in barbatul ce si-l aleg aceasta faptura imaginara; dar, mai tarziu, cand e prea tarziu ca sa se mai smulga din nenorocire, inselatoarea aparenta pe care au infrumusetat-o, primul lor idol, in sfarsit, se schimba intr-un schelet odios. 
....
Eu n-am vazut inca pe nimeni care sa mi se para demn de tine.
....
Eu ii cunosc pe militari, Julie; am trait in armata. Rareori inima unor asemenea oameni izbuteste sa infranga deprinderile pricinuite fie de nenorocirile in mijlocul carora traiesc, fie de intamplarile vietii lor de aventurieri.

----

Batranul s-a stins mult prea repede, si micuta Julie ramasa singura fara sprijin s-a maritat cu colonelul d'Aiglemont. Nu a trecut mult pana ca Julie sa realizeze ca d'Aiglemont este doar un barbat nul, dar cu o infatisare frumoasa. Nu-l iubea, si nu putea sa fie fericita alaturi de el. S-a inchis in ea  si nu mai iesea in lume. Iar curand a inteles si ca este inselata.

Hotari atunci sa lupte cu potrivnica ei, sa iasa iarasi in lume, sa devina stralucitoare, sa arate fata de barbatul ei o dragoste pe care nu o mai putea simti, sa-l recucereasca; iar dupa ce, prin aceste artificii, il va fi supus puterii sale, sa fie cocheta cu el, asa cum sunt acele amante mofturoase care isi fac o placere din a-si chinui iubitii. Un asemenea siretlic constituia singurul leac cu putinta pentru durerile sale. 

----

Arthur Grenville este un tanar medic indragostit de Julie. Se cunosc cand Julie sta o perioada la matusa colonelului, si se reintalnesc dupa ani la o petrecere. Cum Julie este palida si bolnavicioasa, Arthur isi face curaj si ii cere colonelului sa o trateze. Astfel ca Arthur ajunge sa-si petreaca mult timp alaturi de Julie si intr-un final sa-si declare iubirea. Julie este de asemenea indragostita de el si isi declara si ea sentimentele pe care le are pentru Arthur.

pentru ce sa se impotriveasca unui amant indragit, de vreme ce se da, impotriva inimii si impotriva legilor firii, unui sot pe care nu-l mai iubea. 


Julie are o fetita, Helene. Si un baietel pe care il iubeste enorm. Din pacate, la numai 5 anisori baietelul moare intr-o catastrofa ingrozitoare. Helene nu poate sterge din minte accidentul si se invinovateste o viata intreaga. Si nici mama nu o iarta pe Helene toata viata.

----

Arthur a murit din dragoste pentru Julie, ca sa-i salveze onoarea doamnei d'Aiglemont.
Si anii trec, si Julie are acum 4 copii: Helene, Gustave, Abel si Moina.
Helene pleaca cu un fugar, are copii si este fericita, insa in urma unui naufragiu reuseste sa-si salveze un singur copil, pe care il pierde apoi foarte repede. Si moare si ea.
Helene era un copil zamislit candva in lacrimi si in deznadejde, copilul datoriei, un copil ce fusese cauza celor mai mari nefericiri ale sale. 

Gustave moare de holera, iar Abel cade in fata orasului Constantine, in Alger.
Julie ramane singura cu Moina, fiica cea mica care este o rasfatata si nu isi asculta mama. Si Julie nu suporta sa vada cum fiica sa este purtata pe cararile durerii pe care a umblat si ea....dar nu poate face nimic.

----

"Femeia la treizeci de ani" de Honore de Balzac este povestea de viata a unei femei, drama prin care aceasta trece, neimplinirile femeii, puterea ei de a ramane fidela si durerea mare pe care o poarta cu eao viata intreaga.


*

nefericirea vietii mele e opera mea

si inimile cele mai duioase sunt uneori foarte crude

Inima isi are memoria ei. O femeie poate sa nu tina minte nici evenimentele cele mai grave, dar isi va aminti toata viata de lucrurile ce sunt in legatura cu sentimentele ei. 

Inima unei mame este un abis in adancul caruia se afla pururea o iertare.

uneori un gest dezvaluie o intreaga drama, accentul unui cuvant sfasie o intreaga viata, nepasarea unei priviri ucide cea mai fericita iubire

nimic nu este infinit

Durerile adevarate stau aparent atat de linistite in patul adanc pe care si l-au facut, in care ele par ca dorm, dar de unde continua sa distruga sufletul, ca acel infricosator acid care perforeaza cristalul!

*

4 comentarii:

momo spunea...

e clar :P tre sa citesc cartea!

Raluca U. spunea...

:) ti-o imprumut eu!! e o editie veche, cu paginile ingalbenite de vreme, dar cred ca asta i-a dat un farmec si mai mare ..

Luciana spunea...

30 faci mamă?!?!?! Valiuuuuuu! Credeam că suntem de-o seamă!

albinuta veninoasa spunea...

Buna ziua. Imi cer scuze ca nu am gasit modalitatea de a va trimite acest mesaj privat. (se poate sterge dupa citire)
Am placerea de a va invita la un concurs cu premii in valoare de 1.119 lei.
Mai multe informatii despre concurs gasiti aici:
http://www.mieresabadus.ro/13-premii-pentru-bloggeri/